Hlavní obsah

Aukce nabízejí Drtikolovy fotografie, ale i obrazy, další je v nabídce v neděli

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco obrazy slavného českého tvůrce a průkopníka buddhismu v českých zemích Františka Drtikola se dají stále pořídit i za desítky tisíc korun, jeho fotografie, díky nimž je známější u širší veřejnosti, se prodávají za miliony.

Článek

I nadcházející tuzemské aukce výtvarného umění nabízejí jeho oleje s vyvolávací cenou kolem 25 tisíc korun, soubor fotografií a negativů se bude v květnu vyvolávat za 380 tisíc korun a odhadní cenu aukční síň stanovuje až na milion korun. V USA se nedávno jedna z Drtikolových fotografií vydražila za osm milionů korun.

V Česku tak vysokých cen zatím Drtikolovy fotografie nedosáhly. Nejdražší jeho fotografií prodanou na zahraniční aukci bylo dosud dílo Sněžná vlna, která se před 15 lety prodala v New Yorku za 312 tisíc dolarů, v přepočtu tehdy za 6,5 milionu korun. Počátkem dubna ale aukční síň Christie's v New Yorku vydražila snímek Temné vlny za 352 800 dolarů, v přepočtu za 7,94 milionu korun včetně provize. Předaukční odhad u snímku, který do aukce dal hollywoodský herec Richard Gere, počítal s částkou 100 až 150 tisíc dolarů.

„Majitel získal fotografii v roce 1998 prostřednictvím galerie v Los Angeles. Aukční síň zjevně nepočítala s tím, že by se po tolika letech mohla vydražit za tak vysokou cenu. Nicméně ani obrazy Františka Drtikola se už neprodávají za malé sumy, v aukcích dosahují ceny v řádech statisíců,“ řekl ČTK odborník na trh s uměním Jan Skřivánek.

Dosažená cena za Drtikolovy Temné vlny je současně nejvyšší aukční cenou za českou fotografii. Předchozí maximum, které drželo jedno ze zátiší Josefa Sudka ze začátku 50. let, bylo o půl milionu korun nižší a vydrželo 12 let.

Temné vlny jsou nejslavnější Drtikolovou fotografií a podle dostupných informací se toto dílo v aukci dosud neobjevilo. Kolik autorských zvětšenin této fotografie existuje, není známo. Pražské Uměleckoprůmyslové muzeum, které opatruje umělcovu pozůstalost, jich má samo více než deset. Liší se hlavně stranovou orientací a počtem zobrazených vln.

V neděli bude v Praze společnost 1. Art Consulting nabízet ve své aukci Drtikolův olej z roku 1941 Údolí za vyvolávací cenu 25.000 korun. Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery na své aukci 8. května nabídne obraz z téhož roku s názvem Krajina se stromy za 28.000 korun. Konvolut fotografií, negativů a tiskovin, který zahrnuje i práce vzniklé Drtikolem patentovanou technikou půltónové fotolitografie, má vyvolávací cenu 380.000 a odhadní cena souboru je až milion korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované