Hlavní obsah

Autorskou hru o spisovatelce Sylvii Plathové uvede Studio Hrdinů

Foto: Wikipedia Commons / Chmee2

Studio hrdinů sídlí ve Veletržním paláci.

Reklama

Studio Hrdinů uvede jako poslední premiéru sezony inscenaci inspirovanou životem americké básnířky Sylvie Plathové. Autorská inscenace režiséra Jana Horáka se jmenuje Manželka publikovaného básníka a divadlo ji uvede 19. května.

Článek

Hra je poslední částí volné trilogie věnované umělcům 20. století a vystupuje v ní jediná herečka, Pavlína Štorková. Plathová byla manželkou slavného spisovatele Teda Hughese, kterého kritika vyzdvihuje jako jednoho z největších spisovatelů 20. století.

První část tvořila inscenace Církev inspirovaná životem a dílem Luise Ferdinanda Célina, která byla první inscenací Studia Hrdinů. Druhou částí trilogie je inscenace Zlatý řez inspirovaná japonským spisovatelem Jukio Mišimou, která je stále na repertoáru této scény.

Umělecký ředitel Studia Hrdinů a režisér Jan Horák napsal text hry volně především podle textů Sylvie Plathové. Inscenace není podle tvůrců životopisnou poctou autorce, je snahou o vytvoření autonomního světa člověka na okraji reality a snu, který hledá své místo na tomto světě. V rámci této snahy vyvolá démony, se kterými nezvládne bojovat. V osudu Sylvie Plathové je mnoho aktuálních rozměrů, jako snaha o naplnění profesního i osobního života či touha po tvůrčí výjimečnosti.

Z nevelkého díla Sylvie Plathové je zřetelně patrná potřeba vyslovit svůj osud ve světě, který ji obklopoval. O to se pokusila především básnickou sbírkou Ariel, ale i v próze nevelkým, částečně autobiografickým románem Pod skleněným zvonem. Plathová nabízí intimní zpověď ženy, která se rozhodla, že je či bude umělcem. Toto rozhodnutí má mimo jiné svou naivně trucovitou podobu, která obnažuje skutečnost, že skuteční umělci se málokdy jako umělci rodí. V poslední tvůrčí fázi je patrný tragicky vyhrocený konflikt mimořádně zranitelné mladé ženy s podmínkami, v nichž se ocitla a na které se pro svou hypersenzitivní povahu nebyla s to adaptovat.

Sylvia Plathová byla americká spisovatelka, autorka románů a povídek, básnířka a esejistka. Nejznámější je jako autorka básnické sbírky Ariel, ale také pro své dílo Pod skleněným zvonem. Byla provdaná za anglického básníka a autora literatury pro děti Teda Hughese, s nímž měla dvě děti. Svůj život ukončila ve 30 letech sebevraždou. Někteří Plathové příznivci Hughese vinili z její smrti. Ve svém posledním díle Birthday Letters z roku 1998 zkoumal jejich složitý vztah. Tyto básně odkazují na její sebevraždu, žádná však nehovoří přímo o okolnostech její smrti.

Reklama

Související témata:

Doporučované