Hlavní obsah

Čínský klavírista Lang Lang se 30. dubna v Praze představí s novým programem

Foto: O2

Ilustrační foto.

Reklama

Čínský klavírista a pedagog Lang Lang vystoupí 30. dubna v pražském O2 universum na koncertu přeloženém kvůli protipandemickým opatřením z původního termínu 31. října 2020.

Článek

Vzhledem k tomu, že od původního termínu vystoupení uplynula již dlouhá doba, virtuos změnil svou představu o podobě koncertu a rozhodl se prezentovat aktuální repertoár - Goldbergovy variace Johanna Sebastiana Bacha. ČTK o tom za pořádající společnost JV Classics informovala Vladimíra Zahradníková.

„Toto monumentální čtyřsvazkové Bachovo dílo se stalo inspirací pro mnoho filmových tvůrců, z nichž nejslavnější je asi doprovod mrazivých scén filmu Mlčení jehňátek režiséra Jonathana Demma. Změna programu byla důvodem pro volbu komornějšího prostředí O2 universum místo původně plánované O2 areny,“ uvedla Zahradníková.

Lang Lang vyprodává slavné koncertní sály po celém světě a vystupuje s těmi nejoceňovanějšími orchestry i dirigenty, jako jsou například Sir Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim nebo Christoph Eschenbach. V roce 2014 vystoupil na festivalu Pražské jaro jako sólista Vídeňských filharmoniků a o dva roky dříve na svém prvním sólovém českém recitálu na donátorském galakoncertu pro festival Dvořákova Praha.

S hrou na klavír začal ve třech letech a v necelých pěti měl svůj první veřejný recitál. V devíti letech nastoupil na Ústřední hudební konzervatoř v Pekingu a o čtyři roky později vyhrál první cenu na pekingské Čajkovského mezinárodní soutěži pro mladé hudebníky. Následně odešel do Philadelphie studovat na Curtis Institute of Music. Je známý tím, že často propojuje různé hudební světy. Jeho vystoupení na vyhlašování cen Grammy s rockovou skupinou Metallica, Pharrellem Williamsem nebo jazzovou legendou Herbie Hancockem opakovaně sledovaly miliony diváků.

„Lang Lang umělecky zraje. Jeho hra je rafinovaná, téměř vážná. Má inteligentní styl frázování, ovládání dynamiky, proměny artikulace… za všech okolností podává podmanivý výkon, na který dlouho nezapomenete,“ uvedl americký časopis The New Yorker. V roce 2008 otevíral svým vystoupením zahajovací ceremoniál olympijských her v Pekingu. Hrál také pro řadu mezinárodních hodnostářů, včetně čtyř amerických prezidentů a monarchů z různých zemí. V roce 2016 byl pozván do Vatikánu, aby vystoupil pro papeže Františka.

Držitel mnoha čestných doktorátů v roce 2008 založil nadaci International Music Foundation, jejímž cílem je vychovávat budoucí špičkové pianisty a vzdělávat mládež. Klasický hudebník s pověstí rockové hvězdy jako první asijský pianista dokázal proniknout do světové hudební elity. Za jeho věhlasem podle hudebních kritiků stojí nejen hudební schopnosti, ale i promyšlený marketing a hudební byznys.

Reklama

Doporučované