Hlavní obsah

Cyklus projekcí Slepé skvrny nabídne filmy se společenskými tématy

Foto: Profimedia.cz

Ján Kuciak a Marina Kušnírová.

Reklama

Tvůrci filmů o společenských problémech, které zasahují mnoho lidí, připravili speciální dokumentární cyklus projekcí v kině. Cyklus nazvali Slepé skvrny.

Článek

Zahájí ho v pondělí 25. dubna od 17:00 v pražském kině Lucerna celovečerní dokument Zuzany Piussi Očista, ve kterém se autorka věnovala situaci ve slovenské justici po vraždě novináře Jána Kuciaka.

„Po této veřejné premiéře, na kterou je část vstupenek v prodeji, bude diskuse, které se zúčastní špičky české justice - předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka, prezident české Soudcovské unie Libor Vávra a legenda slovenského soudnictví Katarína Javorčíková, která už druhý film Zuzany Piussi, zakotvený v tématu spravedlnosti, iniciovala,“ řekl producent filmu Vít Janeček.

Organizátoři tak chtějí představit model, který nabídnou českým kinům, klubům či školám, kdy k Očistě a dalším dvěma novým společenským dokumentům zajistí i diskutující. Cyklus doplňují filmy Bydlet proti všem Tomáše Hlaváčka, oceněný na pražském Jednom světě, a Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci Martina Kohouta.

„Pro zájemce je vše jednoduše dostupné přes stránku www.slepeskvrny.cz, přičemž celý projekt je inspirován titulem i zaměřením stejnojmenné knihy sociologa Daniela Prokopa, která reflektuje zásadní a přitom paradoxně neviděné problémy naší společnosti,“ dodává Janeček.

„Většina lidí přijde do bezprostředního kontaktu se soudem třeba jen jednou, dvakrát v životě, přitom je to zcela klíčová oblast fungování demokracie až na úroveň každodenního života, v mnoha ohledech i víc, než politika. Chtěla jsem udělat film, který by zahájil společenskou debatu o justici, třeba až do té míry, že se každý zamyslí, zda by neměl znát svého soudce, jako ve Spojených státech,“ uvedla ke svému filmu Zuzana Piussi.

Chtěla podle svých slov natočit film, který ukáže, že je třeba zamýšlet se nad fungováním i personálním stavem soudů dřív, než člověku třeba způsobí nějakou životní katastrofu. „Přestože je struktura soudnictví na Slovensku a v Čechách jiná, v celém bývalém socialistickém bloku se objevují společná témata a problémy,“ dodala.

Film Očista je investigativní reflexí pokusů o reformu slovenské justice, která se dostala do krize po zatčení téměř dvacítky soudců, jejichž komunikace s podsvětím byla odhalena dešifrováním zabaveného telefonu kontroverzního podnikatele a lobbisty Mariana Kočnera. Toho lidé znají nejspíš jako hlavního obžalovaného v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, která byla spouštěčem společenských změn na Slovensku.

Reklama

Doporučované