Hlavní obsah

Dalším letošním novým muzikálem na pražské scéně budou Maminy

Foto: Seznam.cz

Lucie Bílá.

Reklama

Dalším muzikálem, který vstoupí na pražskou scénu, budou Maminy v Divadle Lucie Bílé. Premiéru díla americké autorky Sue Fabischové tvůrci naplánovali na 21. září.

Článek

Herecké obsazení v čele s Lucií Bílou nabídne herečky Ivu Pazderkovou, Markétu Poulíčkovou nebo Kateřinu Pechovou.

Režisérem představení je Antonín Procházka. Na stejné scéně režíroval i titul Láska je láska, který měl premiéru letos na jaře. Komedie Maminy je příběhem čtyř žen, které společně sdílejí strasti i radosti mateřství.

Prahu na konci 90. let označovali za „muzikálové velkoměsto“ a obliba muzikálů neklesá. V letošním roce zde uvedli již několik premiér a další se chystají. Vedle muzikálu Láska je láska se například v dubnu v divadle Semafor uskutečnila obnovená premiéra muzikálu Nižní Novgorod. Muzikál Branický zázrak, který je divadelní prvotinou režiséra a scenáristy Jana Svěráka, měl premiéru 17. května v pražském Divadle Na Fidlovačce.

Obnovená premiéra originální verze muzikálu Noc na Karlštejně 24. června otevře novou letní scénu na pražské Občanské plovárně. V Hudebním divadle Karlín chystají na červen muzikál Slunce, seno, jahody s hudbou a libretem Ondřeje Gregora Brzobohatého. Nový český muzikál Doktor Faust hudebního skladatele Vojtěcha Adamčíka a textaře a scenáristy Jana Batysty bude mít v pražském Divadle na Maninách premiéru v září. Na stejný měsíc Divadlo Kalich připravuje muzikál Biograf láska, v němž zazní písničky Hany Zagorové. Připravovaný muzikál z hitů skupiny Olympic a Petra Jandy bude mít pod názvem Okno mé lásky premiéru 3. listopadu v Divadle Broadway.

Důvodem, proč se letos nahromadilo tolik muzikálových premiér, je jejich překládání z období protipandemických opatření a sázka producentů na jejich diváckou oblíbenost. „Myslím, že v našem případě není kalkul, že v Divadle Lucie Bílé děláme hudební komedii. Sem ten žánr patří,“ řekl ČTK režisér Procházka. „Nemám úplný přehled o tom, jak jsou na tom ostatní divadla, ale co se týká prodeje lístků, řekl, bych, že stále platí jakýsi „postcovidový stav“, kdy lidé mají obavy a nemají peníze. Já hudební divadlo miluju, neděláme ho z kalkulu, ale protože nás to baví,“ dodal.

Procházka se jako režisér podílel už na muzikálu Láska je láska a připravuje Slunce, seno, jahody. Vedle toho se věnuje i činohře. Pro Divadlo Lucie Bílé připravil Milionového údržbáře a pro Divadlo Metro mimo jiné inscenaci Osm eur na hodinu. „Nedělám to proto, že bych chtěl být nejbohatší na hřbitově, ale protože jsme dva roky nic nedělali. A já teď doháním resty, takže se to trošku nakupilo,“ vysvětlil.

Pořadatelé kulturních akcí si v poslední době stěžují, že se „nehýbají“ předprodeje a lidé si kupují vstupenky na poslední chvíli. „Platí to i pro muzikály, ale situace je jiná v Praze a jiná v regionech. V Praze je opravdu hodně divadel, proto zde prodej trochu drhne. Ale kdykoliv vyjedeme dál od Prahy, tak je to dobré,“ podotkl režisér Procházka.

Reklama

Související témata:

Doporučované