Hlavní obsah

Dělníci dokončují opravy schodů a povrchů bývalého Stalinova pomníku

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Dělníci dokončují dílčí opravy bývalého Stalinova pomníku na pražské Letné. Opraveno bylo hlavní schodiště propojující prostor u kyvadla s Letenskými sady i povrchy. V příštím týdnu bude ještě doděláno spárování.

Článek

„Rekonstruovány byly rovněž spodní vrstvy a hydroizolace. Práce vyšly na asi 10 milionů korun bez DPH,“ řekli pražský radní Jan Chabr a vedoucí správy pozemků hlavního města Radoslav Borlovan. V uplynulých letech nechalo město vyztužit stropní desku spodní části pomníku. Prostor bude i nadále sloužit skateboardistům a k rekreaci.

„Spodní část koroduje kvůli tomu, že vršek nefunguje, že nefungují izolace. Proto se město rozhodlo k dílčím opravám. Konsolidovali jsme a udrželi funkčnost tohoto prostoru, takže zde budou moci fungovat skejťáci i nadále,“ řekl Chabr.

Opravy se týkaly zejména zmíněného schodiště, které bylo zcela zhroucené. Rozbitým schodištěm a mezi kamennými deskami tvořícími povrch zatékalo do podzemních prostor. „Schody nejen degradovaly, ale byly rovněž mechanicky poškozeny. Jakmile se totiž jeden stupeň uvolnil, tak už to pak jelo jako skládačka,“ řekl Borlovan.

Vyměněny tak byly některé kameny tvořící jednotlivé schody. Opraveny byly další kamenické prvky. Opravy se dotkly plochy o rozloze asi 10 500 metrů čtverečních. Většina kamenných desek byla použita znova, pouze se pod nimi upravilo podloží a hydroizolace. Přibyly také nové lavičky. „Teď jsme těsně před dokončením, kdy v příštím týdnu bychom měli dodělávat spárovací práce,“ řekl Borlovan.

Využití prostoru vedení města změnit nechce. Bývalý pomník tak budou využívat především skateboardisté. „Myslím si, že každé místo v Praze nemusí mít nutně shora dělanou koncepci a myslím, že lidé si sami řeknou, kde co chtějí mít. To, že tady vzniklo kultovní skejťácké místo, tak si myslím, že k tomu sedí,“ dodal Chabr. Měnit se nebude ani vizuální stránka a tagy a graffiti se nebudou odstraňovat. Jakmile by podle radního totiž bylo jedno odstraněno, okamžitě tam vznikne nové.

Magistrát loni dokončil instalaci podpěr v podzemí pomníku. Byly umístěny na nejkritičtější místa, která hrozila propadem. Stály 32,5 milionu korun. Stavební úřad nechal na podzim 2019 prostor nad podzemní částí pomníku na několik týdnů uzavřít. Testy poté ukázaly, že konstrukce je v lepším stavu, než se město domnívalo. Co bude s torzem pomníku do budoucna, zatím není jasné.

Stalinův pomník vznikl v roce 1955. Ve své době byl s výškou přes 15 metrů, šířkou 12 metrů a 22 metry do délky největším skupinovým sousoším v Evropě. Pomník byl zlikvidován na konci roku 1962, když se rozšířila kritika sovětského vůdce Nikity Chruščova vůči Stalinovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované