Hlavní obsah

Divadelní spolek JEDL uvede operu podle Ibsenových Přízraků

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V prostoru Gabriel Loci v bývalém klášteře na Smíchově bude mít dnes večer premiéru opera podle Ibsenova dramatu Přízraky. Připravil ji divadelní spolek JEDL.

Článek

Režisér Jan Nebeský, který se inscenování Ibsena věnuje dlouhodobě, se pro představení spojil s hudebním skladatelem Matoušem Hejlem. Autorkou libreta je scenáristka a herečka Lucie Trmíková.

Trmíková ve hře také hraje. Před hrdinkou této hry o rodinných dramatech a tajemstvích, která nakonec vyjdou najevo, ztvárnila již šest velkých ženských rolí v Ibsenových hrách, pro Nebeského je operní verze Přízraků devátou inscenací Ibsenovy hry.

Pětici protagonistů vedle Trmíkové doplňují Miloslav König, Igor Chmela, Petr Jeništa a Magdalena Malá. Představení nazvané Opera Ibsen/Přízraky bude mít po dubnových reprízách v Praze ještě nové nastudování v orchestrální úpravě, které se odehraje 26. června na festivalu Dny nové opery Ostrava.

Divadelní spolek JEDL stojí na dlouhodobé spolupráci Nebeského, Trmíkové a Davida Prachaře. Spolek působí od roku 2011 a zaměřuje se na autorské, alternativní a nezávislé divadlo. Určující je pro něj spolupráce tvůrců a performerů z různých oblastí umění.

„Je to pro mě významný autor divadelních textů, podobný reformátor jako byl v románu Gustave Flaubert. Uvedení hry Přízraky kritika označila za skandální, za napadení instituce manželství,“ vyzdvihl před premiérou Nebeský, co ho na Ibsenovi přitahuje. „Rád kousal do měšťáků, stejně jako Flaubert,“ uvedl.

Reklama

Doporučované