Hlavní obsah

Divadlo Bez zábradlí uvede festival Jiřího Menzela

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Festival věnovaný tvorbě Jiřího Menzela připravuje na únor příštího roku Divadlo Bez zábradlí.

Článek

Uvede čtyři divadelní hry, které Menzel na této scéně režíroval, tři jeho slavné filmy, výstavu a také workshop zaměřený na tvorbu Jiřího Menzela pod vedením herečky a režisérky Viktorie Čermákové. Divadlo o tom informuje na svém webu . Představitel československé filmové nové vlny a držitel Oscara zemřel ve věku 82 let loni v září.

Na programu festivalu, který potrvá od 19. do 27. února, budou čtyři inscenace. První bude Blbec k večeři, kterou se otevíralo divadlo v Paláci Adria v roce 1998 a která má přes 900 repríz, nejdéle uváděnou inscenací této scény pak je titul Kdes to byl(a) v noci. Festival uvede romantickou komedii Další roky ve stejnou dobu a komedii z divadelního prostředí Bez roucha aneb Ještě jednou zezadu, která bude mít u příležitosti festivalu derniéru. Historie tohoto kusu sahá až do Činoherního klubu, kde ji původně nastudovali a Menzel ji převedl do Divadla Bez zábradlí. Od prosince roku 2000 na této scéně měla 285 repríz.

Pro fanoušky filmové tvorby Jiřího Menzela bude přichystán program ve formě projekcí filmů Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková a Skřivánci na niti. Po projekci posledního zmiňovaného filmu bude následovat diskuse s filmovým kritikem Janem Lukešem. Při této příležitosti bude ve foyer divadla vystavena soška Oscara, kterého Jiří Menzel získal za film Ostře sledované vlaky v roce 1967.

Festival zahájí vernisáž výstavy s názvem Rozmarné cesty Jiřího Menzela, na které si bude možné prohlédnout fotografie a předměty mapující Menzelův život. Následovat bude slavnostní večer, kterým provede moderátorka Hana Heřmánková a kde zazní vzpomínky kolegů a přátel tohoto českého umělce. Součástí bude i hudební vystoupení a dražba předmětů Jiřího Menzela, které jsou věnovány ve prospěch Nadačního fondu Jiřího Menzela, který v tento večer představí Olga Menzelová.

Doprovodným programem k festivalu bude workshop zaměřený na tvorbu Jiřího Menzela pod vedením herečky a režisérky Viktorie Čermákové. Deset lekcí s tematikou Menzelovy tvorby zakončí prezentace na prknech Divadla Bez zábradlí. Vstupenky na festival se začnou prodávat 15. ledna.

Reklama

Doporučované