Hlavní obsah

Divadlo pod Palmovkou uvede nové zpracování inscenace Romeo a Julie

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražské Divadlo pod Palmovkou dnes uvede nové zpracování nejslavnějšího uměleckého díla o lásce, Shakespearova Romea a Julie.

Článek

Dva rumunští tvůrci klasický příběh inscenovali na současné téma v sociálních sítích a jejich důvěryhodnosti. Inscenace přivede diváky na jeviště, divadelní program bude ve formě QR kódu a instagramové profily hlavních hrdinů si diváci mohou prohlédnout již před představením.

Vzhledem k tomu, že se do upraveného hlediště vejde jen 70 diváků, bude po dnešní premiéře ještě druhá v sobotu. V inscenaci romeo&julie2022 uvidí diváci herce Divadla pod Palmovkou Terezu Dočkalovou, Adama Vaculu, Tomáše Dianišku a čerstvou držitelku Českého lva Pavlu Gajdošíkovou.

Inscenace vznikla v rámci evropského projektu Face to Faith do kterého je Divadlo pod Palmovkou jako jediné české divadlo zapojeno. Do otevřené výzvy se přihlásili režisér Alin Neguțoiu a výtvarník Cosmin Stancu, které vybrala mezinárodní porota právě pro Divadlo pod Palmovkou.

Neguțoiu je mladý režisér, který už během studií režíroval v Rumunsku a Polsku a Cosmin Stancu dosud studuje scénografii a světelný design, ale zároveň má za sebou několik inscenací pro rumunské Státní divadlo a výpravy pro krátké i celovečerní filmy. Vytvořil i rumunskou expozici na Pražském Quadriennale 2019.

Inscenace romeo&julie2022 neobvykle pracuje s prostorem. Diváci se mohou volně pohybovat uvnitř scény, zatímco herci hrají na vyvýšených místech nebo prochází mezi diváky. Text vychází z Shakespearova Romea a Julie, ale pohrává si s myšlenkami sociálního experimentu, posouvá hranice pravdy, a vysmívá se principům víry, která se nezakládá na ověření faktů.

„Je to experiment, docela odvážný, atraktivní. Možná i vizionářský… A je to spojené s tématem on-line světa, odcizení a destrukce vztahů, pravdy a jazyka,“ uvedl o inscenaci dramaturg Ladislav Stýblo.

„Už se velmi těšíme na premiérové publikum, abychom jim ukázali, do čeho poslední dva měsíce vkládáme veškerou svou energii a o čem nepřetržitě přemýšlíme. V době, jako je tato, kdy svět hoří a celebrity, místo aby využily svůj vliv a ozvaly se společně proti válce, se políčkují, můžeme být rádi, že jsme tady a teď s nastavenými tvářemi a srdci, která bijí ve vzájemné shodě,“ řekl před premiérou režisér Neguțoiu.

Diváci mohou ještě před cestou do divadla sledovat instagramové profily hlavních představitelů – Adama a Evy, aby se dozvěděli, jaké byly jejich životy, před tím, než se odehrává představení. Profily jsou na Instagramu pod jmény eva_confesses a adam_thestar.

Face to Faith je mezinárodní projekt podpořený z programu Kreativní Evropa, který se zabývá významem víry v evropských společnostech. Sedm divadel z Česka, Finska, Německa, Itálie, Izraele, Polska a Ukrajiny zkoumá víru prostřednictvím konferencí, diskuzí a spolupráce mezi umělci. Do otevřené výzvy se přihlásilo více než 400 autorských týmů z celého světa. Z vybraných projektů vzniká sedm nových her a inscenací.

Reklama

Doporučované