Hlavní obsah

Divadlo Semafor se vrátí k původnímu záměru divadla sedmi malých forem

Foto: Seznam.cz

Jiří Suchý.

Reklama

Divadlo Semafor pozvolně změní způsob fungování, vrátí se k původní podobě divadla sedmi malých forem. Budou to hudební komedie, písničky, historie písniček, jazz, film a otevřené dveře pro projekty vymykající se zmíněným formám.

Článek

Právě návrat k původní podobě divadla je důvodem této změny. Novinářům to dnes řekl spisovatel, dramatik, skladatel, zpěvák a ředitel Semaforu Jiří Suchý. Změna nenastane naráz, ale postupně. Divadlo vzniklo v roce 1959, kdy jej Suchý založil spolu s Jiřím Šlitrem.

„Stane se (divadlo) postupně tím, čím bylo na svém začátku, tedy divadlem sedmi malých forem. Není to úplný převrat, ale návrat k našim začátkům, jak jsme to zamýšleli s Jiřím Šlitrem. Já si od toho slibuju, že nebudu muset hrát úplně ve všem. S Jitkou (Molavcovou) budeme pokračovat v tom, co děláme dosud, to nevymizí,“ řekl Suchý.

První formou bude hudební komedie. „Ta se osvědčila, a tak jsme u ní zůstali a provozujeme ji 63 let,“ řekl Suchý. Za nedlouho bude mít premiéru hra Nižní Novgorod a následovat budou další hry. Čerpat bude divadlo i ze starších her, neboť v nich podle Suchého nachází nové impulzy. Na repertoáru zůstane Kytice. „Nyní se blíží k 900. repríze, takže ta asi patří k Semaforu,“ řekl.

Druhou kategorií je původně zamýšlené divadlo poezie, které se změní v divadlo věnované písničkám. Dvě vystoupení v Semaforu chystá písničkář Karel Plíhal či Pavel Žalman Lohonka.

Další forma se bude věnovat historii písniček, kdy dostane prostor například Přemysl Rut, který představí kuplety starých kabaretů, a vystoupí také skupina Šlapeto. Čtvrtou formou je jazz. „Ten patří k Semaforu od jeho počátku. Býval reprezentován koncerty Ferdinanda Havlíka, dnes ho u nás úspěšně propaguje pianista Jakub Šafr. Pracujeme také na koncertu Big Bandu Semafor,“ řekl Suchý.

Nezvyklou formou bude výtvarné umění spojené s „show“. V někdejším sídle Semaforu na Václavském náměstí šlo pořádat výstavy, na což v Dejvicích není prostor. „Inspirovalo nás to k experimentu, kdy výstava se bude konat přímo v sále. Na scéně ji uvede kurátor a po krátkém koncertě budou defilovat na projekčním plátně obrazy. Budou to výstavy, které budou vlastně zdivadelněny,“ řekl Suchý. Jako první se svým programem vystoupí výtvarník Jiří Slíva, kterého doprovodí jeho kapela a písničky.

Předposlední formou je film, o jehož zapojení do Semaforu se pokusilo divadlo již v minulsoti, avšak neúspěšně. Promítány budou hlavně filmy společnosti Perplex, kdy první bude film Pochodem v chod aneb zastavit stát!

Poslední forma je novinka, tzv. otevřené dveře. „Pod tento titul se vejde cokoliv, co se nevejde do jiné z forem,“ řekl Suchý. Budou se tedy pořádat one-man show nebo improvizované večery. Vystoupení musí vždy korespondovat s poetikou divadla. „Budeme účinkující oslovovat, ale necháme dveře otevřené i pro ty, kteří by si u nás chtěli něco vyzkoušet. Pokud to nebude jasný propadák již od začátku, tak tomu dáme prostor,“ řekl Suchý.

Změna nenastane ze dne na den. „Ke změně už dochází, bude to plíživé. Teď již Karel Plíhal bude mít dva koncerty, Žalman Lohonka jej chystá, Jiří Slíva bude chystat koncert s obrázky. Naše muzikály fungují pořád. Ono to nezačne, ale bude se to obohacovat,“ řekl Suchý. Pro každý žánr vytvoří logo, kterým divadlo označí propagační materiály.

Reklama

Doporučované