Hlavní obsah

Dobročinná budka u Národního divadla přináší příběhy lidí z okraje společnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dobročinná budka připomínající někdejší telefonní budky stojí na piazzettě u Národního divadla v Praze, která nese jméno Václava Havla.

Článek

U příležitosti listopadového výročí sametové revoluce instalaci připravily spolky Korzo Národní a Díky, že můžem. Dobročinná budka odkrývá příběhy ze sociálně ohrožených skupin. Stačí vybrat číslo ze seznamu, vzít do ruky sluchátko a poslechnout si příběhy obyčejných lidí v nesnázi, uvedla dnes v tiskové zprávě za pořadatele Martina Plesníková.

„Telefonní budka pod názvem Voláme o pomoc dává na výběr ze sedmi příběhů. Návštěvník si může sám zvolit, koho na druhé straně sluchátka uslyší. Důležité pro nás je, že mimo příběhů někoho v nesnázi dostanou lidé možnost seznámit se s neziskovými organizacemi, které napřímo pomáhají sociálně ohroženým skupinám,“ uvedla Ester Valtrová, programová ředitelka Korza Národní.

Organizátoři chtějí připomínat solidaritu jako zásadní hodnotu sametové revoluce. Telefonní budka představuje příběhy lidí, kteří se potýkají se závislostmi, dluhy, bezdomovectvím, řadí se mezi národnostní či sexuální menšiny, samoživitelky nebo se snaží integrovat do společnosti po odchodu z dětského domova.

Instalace Voláme o pomoc je na náměstí Václava Havla během celého listopadu a otevírá se každý den mezi 9:00 a ⁠20:00. Vnitřek budky odkazuje na spolupracující neziskové organizace pomocí QR kódu. Každá organizace díky tomu ukazuje, co pro pomoc ohroženým sociálním skupinám podniká, a jak se mohou ostatní lidé do pomoci zapojit.

Vedle programu ve znamení péče a solidarity připravuje Korzo Národní na 17. listopad svůj tradiční program na Národní třídě. Zahrne kulturní zážitky včetně autorských instalací, divadelních představení nebo koncertů. Nebudou chybět debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům nebo válce na Ukrajině. Stejně jako v minulých letech se pozornost organizátorů upře k pietnímu místu u Kaňkova paláce, lidé budou moci prostřednictvím pořadatelů položit svíčku také na dálku. Další informace o programu oslav jsou na www.korzonarodni.cz.

Reklama

Doporučované