Hlavní obsah

Druhý výstup z metra na Budějovické by se měl otevřít do konce roku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V druhé polovině prosince skončí práce na opravě terasy na pražské Budějovické. Otevřít by se tak měl jižní výstup z metra, který byl po dobu rekonstrukce uzavřen.

Článek

Novinářům to dnes při prohlídce stavby řekl radní města Jan Chabr (TOP 09). Práce podle něj nabraly mírné zpoždění v důsledku průsaku, kvůli kterému bylo nutné dojednat přístup do budovy České spořitelny. Oprava začala na jaře a město vyjde na 34,2 milionu korun bez DPH.

Terasa byla vybudována v roce 1977, nikdy se neopravovala a její stav se postupně zhoršoval. Problémem bylo například zatékání do konstrukce. Havarijní stav byl znám od roku 2010. Stavba však právně nikomu nepatřila a teprve v roce 2013 úředníci Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. Před více než třemi lety musela být terasa kvůli havarijnímu stavu dočasně uzavřena, následně se město dojednalo opravu.

„Jsou tam drobná zdržení, nicméně do konce prosince bude vše opraveno,“ řekl dnes radní. Dodal, že původní rozpočet nebylo nutné navyšovat. Kolaudace je podle něj v plánu v lednu, ale pokud se kladně vyjádří stavební úřad, budou výstup z metra a průchody pod terasou otevřeny ještě letos.

Dělníci při rekonstrukci zpevnili a doplnili nosné prvky terasy a vybudovali nové podhledy. Ty zbývá dokončit v části přiléhající k budově České spořitelny, kde do stavby zatéká a je nutné ji izolovat. Dělníci zrenovovali také schodiště vedoucí k obchodnímu centru DBK.

Chabr dodal, že příští rok jsou na Budějovické v plánu drobné úpravy tzv. bazénu mezi vstupy do stanice pod úrovní země, kde bude opravena dlažba a doplněna zeleň. Město chystá také proměnu celého prostoru okolí Budějovické, podobou se zabývá magistrátní komise. Chabr řekl, že město k tomu nechá zpracovat územní studii, kompletní řešení je nicméně plánováno až v roce 2035.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít 22. ledna 2018. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale úřad nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Reklama

Doporučované