Hlavní obsah

Dvacet z více než 90 špičkových restaurací skončilo, říká nakladatel

Foto: Tankovna

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba 20 z 93 špičkových restaurací, které loni získaly ocenění Zlatého lva od nakladatelství TopLife Czech, skončilo.

Článek

Při křtu dalšího ročníku knihy Nejlepší restaurace to řekl prezident nakladatelství Václav Budinský. Letos se restaurace nehodnotily, Zlatí lvi v aktuální knize jsou hodnocením z minulého roku.

Do problémů se podle něj dostaly hlavně hotelové restaurace, které trpěly nedostatkem zahraničních hostů. Příkladem pak je francouzská restaurace Art Nouveau v pražském Obecním domě, která ukončila provoz loni v červnu. Restaurace byly v posledním roce uzavřené kvůli koronavirovým restrikcím. „Proto průvodce Nejlepší restaurace, rok s covidem představuje autorizovaný výběr dříve oceněných a dříve vytipovaných restaurací, které nadále nabízejí svým hostům nejvyšší kvalitu služeb i zážitku,“ doplnila společnost.

„Myslím si, že to bylo něco naprosto šokujícího. V podstatě i za války byly restaurace otevřené, pokud se přímo nebojovalo v tom místě. Ani při španělské chřipce nebyly zavřené. To bylo snad poprvé vůbec v historii, co hospody existují. Od středověku neznáme takovou dobu,“ popsal poslední rok a půl Budinský.

Autoři ocenění se nechali inspirovat francouzským světoznámým hodnocením michelinskými hvězdami. Hodnocení třemi lvy, by mělo být zárukou neobyčejného zážitku. Jeden lev avizuje výbornou kuchyni, dva vrcholnou gastronomii.

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field, které v současnosti zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním.

Nakladatelství TopLife Czech se zaměřuje na vydávání titulů orientovaných na gastronomii a životní styl. Přestože jsou Zlatí lvi v letošním vydání minulým hodnocením, je knížka podle autorů stále aktuální. Je doplněná anketami mezi restauratéry a dalším obsahem.

Reklama

Doporučované