Hlavní obsah

Dvě desítky ukrajinských uprchlíků vystoupí na festivalu v Praze

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě desítky ukrajinských uprchlíků se dnes představí na festivalu v pražském Kampusu Hybernská. Pro publikum si připravili básně, divadlo, performance, tanec, hudbu i operní zpěv.

Článek

Pořadatelé chtěli místo další benefice pro Ukrajinu vytvořit prostor pro ukrajinské umělce, kteří byli kvůli válce nuceni opustit svou zem a nyní pobývají v Česku. Festival je naplánovaný od 17:00 do 22:00.

Organizátoři z iniciativy mladých pražských umělců UART in Prague jsou většinou bývalí nebo současní studenti Tvorby textu a scénáře na VOŠ při konzervatoři Jaroslava Ježka. Událost berou jako šanci pro Pražany i Ukrajince navzájem se poznat, spojit a sdílet umění.

Čtyřiadvacetiletá herečka a režisérka z Charkova Kapitolina Kolobova připravuje téměř hodinovou performanci pro 14 herců. Vystoupení bude vycházet z Čapkovy hry Matka a reflektovat aktuální situaci na Ukrajině napadené ruskou armádou.

To samé slibuje i původní hra Choking od kyjevské scenáristky Iryny Serebriakové. Popisuje on-line komunikaci telefonistky na lince ministerstva digitálních transformací a Ukrajinky zasažené válkou, která má technické problémy se žádostí o finanční podporu. „Inspirovala mě moje kamarádka, která na Ukrajině právě na této lince podpory pracuje. Téma, které už se objevilo ve vícero mých dílech a které mě zajímá, je odtrženost on-line komunikace od reality,“ říká autorka o své hře.

Akce se ale podle organizátorů neponese jen ve vážném duchu. Příležitost vystoupit dodala umělcům elán a někteří z nich připravují zábavný hudební a taneční program. Vstupné na akci je dobrovolné.

Reklama

Doporučované