Hlavní obsah

Festival Írán:ci 2022 v lednu v Praze a Brně představí íránskou kinematografii

Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Írán:ci 2022 představí 13. do 15. ledna v pražském kině Světozor a od 17. do 19. ledna v brněnském kině Art íránskou kinematografii. Akce ve zkráceném formátu nabídne kolekci tří děl.

Článek

„Úvodním filmem festivalu bude satira o sociálních médiích režiséra Asghara Farhádího Hrdina (A Hero), která mimo jiné získala Velkou cenu poroty na letošním festivalu v Cannes,“ za pořadatele informoval Vojtěch Frajt.

Íránská filmová nadace Al-Fárábí vybrala snímek Hrdina do soutěže o letošní cenu americké filmové akademie Oscar. Film je příběhem Rahíma vězněného kvůli dluhům, za něž ho udal jeho bývalý švagr. Jeho partnerka mu navrhne splatit závazky zlatými mincemi, jež našla na ulici v sáčku. Rahím se nejprve snaží majitele pokladu najít a ředitel věznice jeho příběh medializuje. Věci se ujmou sociální sítě, jejichž uživatelé věrohodnost příběhu zpochybní a z Rahíma se rázem stane lhář.

Součástí výběru z aktuální íránské kinematografie jsou také snímky Balada o bílé krávě (Ballad of a White Cow) a Na cestě (Hit the Road). Drama Balada o bílé krávě bylo uvedeno na letošním mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Režisérem dramatu Na cestě o loučení rodiny s dospělým synem, jenž opouští rodnou zem, je Panah Panahi, syn známého íránského režiséra Jafara Panahiho.

„Uplynul rok a opět není jasné, jaká omezení nás v dohledné době čekají. Festival Írán:ci se proto rozhodl, že svým příznivcům tentokrát nabídne zkrácený program – tři večery se třemi výjimečnými íránskými snímky, které si v roce 2021 získaly diváky i kritiky na celém světě,“ uvedl hlavní organizátor Kaveh Daneshmand.

Festival Írán:ci byl založen v Praze v roce 2012 se záměrem každoročně představit českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se dále rozrůstal a postupně se stal platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Konání posledních ročníků výrazně ovlivnila omezení související s pandemií covid-19.

Vítězným snímkem letošního festivalu Írán:ci se stal celovečerní film Róná, Azímova matka afghánského režiséra Džamšída Mahmúdího působícího v Íránu. Cenu diváků získal film Zámek snů, jehož režisérem je Rezá Mirkarimi, jedna z nejuznávanějších postav soudobého íránského filmu. Díla na festivalu představili v sekcích celovečerních, dokumentárních a krátkých filmů. Více informací se nachází stránkách festivalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované