Hlavní obsah

Festival Open House Praha nabídne zdarma prohlídku desítek budov

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze dnes začne osmý ročník festivalu Open House Praha, který potrvá do neděle. Hlavní program se uskuteční o víkendu, kdy se zdarma zpřístupní 101 budov a prostor na celém území hlavního města.

Článek

Ode dneška na zájemce o architekturu čekají doprovodné programy. Na náměstí Jiřího z Poděbrad je přístupná venkovní výstava Plečnikovy nerealizované projekty v Lublani, která připomíná letošní 150. výročí narození architekta slovinského původu Jožeho Plečnika.

Plečnik je architektem, kterého si přivlastňují nejen Slovinci, ale i Češi. Zatímco v Česku byla jeho díla po různých peripetiích a obměnách dokončena, některé z jeho vizí pro slovinskou metropoli naplněny nebyly. K výstavě je připravena i přednáška s kurátorkou Plečnikovy stálé expozice v Lublani Anou Porokovou a architektem Vladimírem Šlapetou. Bude ve čtvrtek v 18:30 na Právnické fakultě UK.

Pozornost letos pořadatelé festivalu věnují také osobnosti Vojtěcha Ignáce Ullmanna, který je představitelem takzvané české novorenesance a od jehož narození v dubnu uplynulo 200 let. Zájemci si mohou prohlédnout rodinnou Vilu Lanna v Bubenči, která vznikla jako letní odpočinkové sídlo průmyslového podnikatele a mecenáše Vojtěcha Lanny mladšího. Přístupná bude Novoměstská sokolovna v Žitné ulici, někdejší Vyšší dívčí škola ve Vodičkově ulici nebo poslední Ullmannova pražská realizace, budova České polytechniky na Karlově náměstí, kde dnes sídlí Fakulta strojní ČVUT v Praze.

V březnu uplynulo 140 let od narození architekta Pavla Janáka, proto jsou v programu zastoupeny stavby z jeho různých životních období jako Klubový dům Autoklubu ČR, funkcionalistický hotel Juliš na Václavském náměstí, Palác Adria ve stylu takzvaného národního slohu nebo konstruktivistický objekt vinohradského Husova sboru s nepřehlédnutelnou zvonicí.

Program Open House Praha nabízí celkem 26 novinek, které se do festivalu zapojují úplně poprvé. Lidé mohou navštívit mnohdy ne běžně přístupné budovy i v odlehlých částech Prahy, jako je například Zbraslav, Modřany nebo Komořany. Je mezi nimi nedávno dokončená radnice Prahy 12, areál Českého hydrometeorologického ústavu v zámku v Komořanech a jeho okolí nebo čerstvě zrekonstruované komunitní centrum Klubovna Zbraslav v místech bývalé prádelny od architektů ze studia Projektil. Program festivalu je na webu.

Reklama

Doporučované