Hlavní obsah

Festival přiblíží kulturu Austrálie a Nového Zélandu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pět filmů, módní přehlídku, výstavy, degustaci a představení knížek s australskou nebo novozélandskou tematikou a přednášky pro školy nabídne Aussie & Kiwi Film Fest, který dnes začne v kině Lucerna. Potrvá do 14. prosince.

Článek

Osmý ročník přehlídky kultury Austrálie a Nového Zélandu zahájí premiéra dramatu Rurangi, celovečerního snímku o tématech genderové identity, ekologie a mezigeneračních vztazích. Hrdinou filmu je Caz, který se po deseti letech práce na prosazování práv transgender osob v Aucklandu vrací do Rurangi. Do místní malé komunity nikdy nezapadal a v ženském těle lhal sám sobě i svým blízkým.

Mezitím se ale hodně změnilo, včetně Cazovy vnější fyzické identity. Lidé ani město už nejsou takoví, jaké znával, navíc místní farmáře ohrožuje velká mlékárna. Caz se rozhodne postavit do čela ekologického boje proti ní. Film Rurangi se dostává na velká plátna kin jako celovečerní verze úspěšného stejnojmenného pětidílného seriálu.

Druhým místem konání festivalu je kino Ponrepo, které uvede v sobotu 11. prosince kultovní snímek australské kinematografie z roku 1919. Snímek Sentimentální chlapík vypráví příběh povaleče Billa, který změní svůj život kvůli krásné Doreen. Dodnes je podle pořadatelů působivý díky své poetičnosti, humoru, moderním přístupem k příběhu i civilnímu vedení herců.

Jde o jeden z mála dochovaných australských snímků němé éry a je považován za nejlepší australský němý film. Snímek se natáčel v tehdejších drsných ulicích předměstí Woolloomooloo a dnes nabízí vzácný pohled na Sydney před sto lety. Projekci doprovodí klavírista.

V programu festivalu se objeví také úspěšné komedie Zkrať to, zlato a Baby Done a drama Nitram, snímek oceněný na festivalu v Cannes a cestující úspěšně po dalších významných festivalech. Festival chce také informovat o možnostech podpory ohrožených tasmánských čertů (ďáblů medvědovitých), které ohrožuje nemoc napadající jejich tvář.

Reklama

Související témata:

Doporučované