Hlavní obsah

Festival Wild! představí v Praze dílo spisovatele Louise i českou queer operu

Foto: Dheeraj Dhawan/Hindustan Times, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Wild!, který od 25. do 29. května pořádá Divadlo Venuše ve Švehlovce na pražském Žižkově, představí dílo francouzského spisovatele Édouarda Louise i první českou queer operu Poklad Arkádie.

Článek

Třetí ročník přehlídky LGBT+ performativního umění je jediným divadelním festivalem v ČR se zaměřením na tuto tematiku. Letos se koná s mezinárodní účastí.

„První ročníky se odehrály ve stínu pandemie. Máme ohromnou radost, že se nám tentokrát podaří zprostředkovat českému publiku výrazné počiny na poli queer divadla nejen z našich luhů a hájů, ale i ze zahraničí,“ uvedl dramaturg festivalu Jakub Čermák.

Na úvod přehlídky diváci 25. května zhlédnou adaptaci prózy Louise z roku 2021 Kdo zabil mého otce, kterou režíroval Jakub Čermák se souborem Depresivní děti touží po penězích - a Danielem Krejčíkem v roli samotného spisovatele. Původně stručná literární zpověď je obžalobou francouzského třídního systému a zároveň něžným milostným dopisem.

„Setkání s Louisem je pro mě formativní záležitost. Popisuje věci, které jsem ve svém životě zažíval taky, ale asi jsem je neuměl zpracovat. Díky jeho vyrovnávání sám se sebou, svou rodinou, vztahy, jsem schopný tomu všemu porozumět,“ uvedl Krejčík.

Dramatizaci Louisova druhého románu Dějiny násilí uvede 26. května Švandovo divadlo. Hra vypráví o znásilnění a jeho následcích, jimž byl autor vystaven. Divadlo Venuše ve Švehlovce zve 27. května na inscenaci Skoncovat s Eddym B. podle debutové knihy Louise. Autor, jehož texty jsou přeloženy do více než dvaceti světových jazyků, v ní s otevřeností a syrovostí popisuje dětství na chudém venkově, ale také svou postupně odhalovanou homosexualitu. Do Prahy hru přiveze řecké Národní divadlo v čele s režisérem Eliasem Adamem.

V české premiéře bude 28. května uvedena autorská inscenace Čas, kdy umírají vosy polského režiséra Przemysława Wojcieszeka. Příběh mladých lidí z polské LGBT komunity na pozadí proměny společenských nálad v jejich vlastní zemi představí jednotlivá dramata a ukazuje mechanismy represe, které přivedly mladé lidi až k rozhodnutí emigrovat.

Součástí festivalového programu je 29. května pražská premiéra první české queer opery Tomáše Hanzlíka Poklad Arkádie, která se představila na mezinárodní přehlídce Opera Schrattenbach 2021. Jde o původní české libreto. Dochované fragmenty textů antického básníka Theokrita byly přeloženy, zveršovány a doplněny do jednoho celistvého příběhu.

Název festivalu Wild! odkazuje k nespoutanému uměleckému výrazu a je také připomínkou osobnosti Oscara Wildea, dandyho a literáta, který byl za svou homosexualitu odsouzen a tento proces mu prakticky zničil život. Více informací se nachází na webu divadla.

Reklama

Související témata:

Doporučované