Hlavní obsah

Handicapovaní z okolí Prahy mohou od ledna využít k cestě do metropole mikrobus

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Handicapovaní z bezprostředního okolí Prahy budou moci od 1. ledna 2022 využívat speciální mikrobusy pro cesty do hlavního města.

Článek

Lidé zaplatí nástupní sazbu 10 Kč a po Praze bude jednotlivé jízdné 40 Kč a ze Středních Čech pak 60 Kč. Roční náklady na službu budou 13 milionů korun. Na zavedení služby se dohodla vedení Prahy a Středočeského kraje. ČTK to dnes sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, které plánuje pražskou MHD. Službu budou provozovat firmy Vega Tour a Lutan. Podrobnější informace lidé najdou na webu www.bezba.cz.

„Mluvíme-li o odstraňování bariér v dopravě, není vhodné, aby bariérou byla i správní hranice Prahy, a to obzvlášť tehdy, když se na území hlavního města nachází celá řada cílů cest pro obyvatele obcí, které nově budou službou Bezba obsluhovány,“ uvedl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Služba zahrnuje první tarifní pásmo pražské integrované dopravy, ve kterém leží například Roztoky u Prahy, Říčany u Prahy, Úvaly, Černošice nebo Vrané nad Vltavou. V provozu bude 35 speciálně upravených vozidel, která bude obsluhovat vyškolený personál. Z celkového počtu bude 25 mikrobusů pro přepravu tří až čtyř cestujících a desítka pro přepravu jednoho pasažéra.

Příjem objednávek a plánování jízd bude v režii centrálního dispečinku Bezba dopravy provozovaného organizací Ropid. Pro děti od šesti do 15 let bude platit poloviční jízdné a děti do šesti let pojedou zdarma. Nástupní sazba bude i pro ně 10 Kč.

Reklama

Doporučované