Hlavní obsah

Hotel Opatov v Praze 11 prochází rekonstrukcí, vznikne v něm 275 bytů

Foto: Panelaky.info

Ilustrační foto.

Reklama

Hotel Opatov na pražském Jižním Městě prochází rekonstrukcí, která má být hotová v roce 2024. V objektu, který vlastní pražský magistrát, vznikne po stavebních úpravách 275 bytů.

Článek

Rekonstrukce výškové budovy, kterou má na starost firma Hochtief CZ, by měla být hotová v roce 2024. Pražský magistrát za ni podle smlouvy zaplatí 688,88 milionu korun bez DPH.

Přestavbu Hotelu Opatov na byty, které by v budoucnu podle plánů vedení města měli obývat mimo jiné učitelé, senioři či samoživitelé, provázely komplikace. Přestavbu panelového domu nedaleko stanice metra Opatov magistrát schválil za minulého vedení metropole v roce 2018. Ve stejném roce vypsal výběrové řízení na stavební firmu. Původně odhadovaná cena rekonstrukce byla 550 milionů korun bez daně, v tendru ale dorazila nabídka za 689 milionů bez DPH.

Nynější radní Prahy přidělení zakázky na začátku roku 2021 zamítli s tím, že je cena příliš vysoká, a zvažovalo se i zbourání stavby. Na následujícím jednání ale zastupitelé odhlasovali, aby vedení města podniklo kroky vedoucí k co nejrychlejší opravě domu a vzniku dostupného bydlení. Za vítěze tendru radní firmu Hochtief CZ vybrali v srpnu 2021.

„Kdyby město takto významnou rekonstrukci připravovalo dnes, věřím, že by celý proces proběhl lépe,“ uvedl pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) s tím, že zakázka na zhotovitele stavby byla vypsána na konci minulého volebního období. Podle opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO) byla zakázka v roce 2018 připravena dobře, kvůli odkladům rekonstrukce se ale její cena zvýšila. „Daňový poplatník zaplatí mnohem víc, než by to stálo bez průtahů. Osobně se vsadím, že finální cena bude přes miliardu korun,“ sdělil.

K podobným účelům jako Hotel Opatov má v budoucnu sloužit i nedaleká bývalá ubytovna Sandra. Objekt vlastní a nyní rekonstruuje Praha 11. Revitalizace Sandry by měla být podle nyní platných smluv hotová do konce roku 2023 a vzniknout by mělo 174 bytů. První etapu rekonstrukce, zahrnující úpravy interiérů, provádí od roku 2019 firma Hochtief. Společnost ale práce nedokončila kvůli tomu, že do budovy zatéká. První etapa oprav měla stát podle upravené smlouvy 323,5 milionu korun bez DPH. Letos v květnu radní Prahy 11 schválili doplacení dalších několika milionů korun firmě za přerušení stavebních prací a za konzervaci stavby. Pro dokončení prací v interiéru jsou potřeba opravy vnějšku budovy, mimo jiné oprava střechy či zateplení pláště budovy. Zakázku na zhotovitele dalších úprav budovy radnice kvůli chybějícím financím zatím nevypsala.

Reklama

Související témata:

Doporučované