Hlavní obsah

Hraný dokument o Bohuslavu Martinů uvede Česká televize 30. listopadu

Bohuslav Martinů.

Reklama

Hraný dokument Můj život s Bohuslavem Martinů režiséra Jakuba Sommera je pohledem na slavného skladatele skrze vzpomínky jeho ženy Charlotte.

Článek

Film kombinující hrané scény s dokumentem a dobovými archivy přibližuje nejen skladatelovu hudbu, ale také jeho osobní život, pocity a postoje. Snímek, který je ve vybraných kinech od 18. listopadu, uvede Česká televize 30. listopadu.

Dokument, který natočila Česká televize v koprodukci s rakouskou televizí ORF a Nadací Bohuslava Martinů, je poctou skladateli ke 130. výročí jeho narození. Byl natočen podle stejnojmenné knihy skladatelovy manželky Charlotte. Hlavní roli Martinů ztvárnil herec Petr Stach, Charlottu Martinů Tereza Hofová a v roli životopisce Martinů Miloše Šafránka se objevil Ondřej Kavan.

Vzpomínky Charlotte ukazují skladatele Martinů zblízka a dávají filmu lidský rozměr. Její vyprávění provede diváky jejich mládím, léty strávenými v kulturou pulzující Paříži 20. let, útěkem před nacisty do USA i následným skladatelovým úspěchem v Americe. Skladatel se mimo jiné ukazuje jako milovník žen. Tvůrci nepominuli ani negativní roli Šafránka, který se zapletl se Státní bezpečností bývalého Československa.

„Musím přiznat, že ač mám vážnou hudbu rád, tedy především díla skladatelů romantického období, dílo Bohuslava Martinů mi známé nebylo. Věděl jsem sice, že patří mezi naše nejvýznamnější hudební skladatele a že je ve světě hrán možná víc než u nás, ale jeho tvorba mi zůstávala skryta,“ uvedl představitel Martinů Stach. „Až při přípravách na natáčení jsem ho začal poslouchat a byl jsem překvapen, jakou bohatostí jeho hudba oplývá. Některé jeho skladby a symfonie jsem poslouchal opakovaně a vždy jsem byl znovu a znovu udiven, kolik nového jsem v nich nalézal. Motivy, zvuky, hudební zvraty, vše bylo vždy jakoby nové a překvapivé. Sám pro sebe jsem si objevil hudební drahokam a jsem přesvědčen, že i v budoucnu mě jeho dílo nepřestane fascinovat,“ dodal.

Snímek byl uveden 26. října v Tylově domě v Poličce, kde je Martinů pochován. V rodném městě skladatele filmaři natáčeli scény z jeho dětství na přelomu 19. a 20. století a také závěr celého filmu ze 70. let, kdy byly přeneseny ostatky Martinů do Poličky. Některé scény vznikaly i v okolí Poličky, například v Telecím u řeky Svratky. Ve filmu si mimo jiné zahrálo více než 40 poličských komparzistů. Premiéra filmu se odehrála na 58. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha 24. září.

Martinů je proslulý skladatel hudební moderny 20. století. Jeho umělecký vývoj prošel od impresionismu přes neoklasicismus, expresionismus a inspiraci jazzem až k ryze vlastnímu kompozičnímu stylu. Od 20. let žil mimo vlast, zemřel v roce 1959 ve Švýcarsku.

O jeho odkaz v ČR pečuje Nadace Bohuslava Martinů, která disponuje skladatelovou pozůstalostí, kterou jí odkázala Charlotta Martinů. Nadace organizuje festival Dny Bohuslava Martinů, který se na různých místech v Praze letos koná od 22. listopadu až do 17. prosince. Nadace také v roce 1995 zřídila Institut Bohuslava Martinů, který shromažďuje dokumenty z pera Martinů za účelem vydávání souborného kritického díla skladatele.

Reklama

Doporučované