Hlavní obsah

Kapitáni lodí budou moci na Labi a Vltavě využívat nové digitální mapy

Foto: IPR Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Kapitáni lodí a vůdci malých plavidel mohou pro cesty na Labi a Vltavě využívat nové digitální mapy pro plavbu. Ty poskytnou informace o labsko-vltavské vodní cestě, včetně hloubkových dat pro úsek Labe mezi hranicí a Střekovem.

Článek

Mapy vycházejí z totožného systému map v Německu. Základem dat o stavu na vodní cestě jsou elektronické plavební mapy, na lodi pak budou vidět pomocí systému AIS také ostatní lodě v okolí, obraz radiolokátoru a další údaje. Mapy úřad publikoval v nejnovějším standardu pro jejich tvorbu, což by mělo zajistit rozšíření informací například o oblasti omezení, mostní pilíře, rozšířenou stavební infrastrukturu plavebních komor či hloubková data aktuálně změřená pro regulovaný úsek Labe.

Mapové listy rovněž nově zahrnují podpůrné orientační body v blízkosti vodních cest, jako jsou například významné stavby nebo stanice a trasy železniční i silniční dopravy. Další novinkou je i možnost vydávání výstrah formou virtuálních bójí upozorňujících například na nebezpečí v plavební dráze nebo v její bezprostřední blízkosti. Součástí dat jsou i kontakty a provozní doby plavebních komor, přístavišť a dalších objektů na vodní cestě.

Uživatelé vodních cest si mapy mohou bezplatně na webu Labsko-vltavského dopravního informačního systému www.lavdis.cz a zobrazovat ve svém palubním prohlížeči map Inland ECDIS.

Projekt inovující systém elektronických plavebních map je součástí evropského projektu RIS COMEX, který zavádí koridorové Říční informační služby na vodních cestách v celé Evropě. Mapy jsou tak kompatibilní v celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Doporučované