Hlavní obsah

Kolotoč na pražské Letné se po opravě roztočí letos 11. července

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Podlahový kolotoč na pražské Letné se po kompletní opravě roztočí letos 11. července. Stane se tak v den, kdy uplyne 128 let od chvíle, kdy byl na Letné postaven. Náklady na rekonstrukci jsou 23,4 milionu korun.

Článek

Dokončit zbývá ještě mimojiné schody a okolí kolotoče, klempířské práce na střeše a vrátit na ni věžičku. Kolotoč se na Letnou přestěhoval v roce 1894 z Královských Vinohrad a jde o jeden z nejstarších dochovaných podlahových kolotočů v Evropě. Od roku 2004 jej vlastní NTM.

„Dát kolotoč dohromady nebylo nic jednoduchého. Z čeho jsem měl obavy, bylo restaurování koní, což se nakonec podařilo. Nejnáročnější bylo dát dohromady kůže. Největším problémem ale byla vlastní stavba, protože původně vysoutěžená firma kolotoč spíš zničila, než mu pomohla. Pak následovalo pět výběrových řízení, z toho do třech se nikdo nepřihlásil. Tím se to všechno oddalovalo,“ řekl ředitel Národního technického muzea (NTM) Karel Ksandr.

Jeden z opravených koní se jménem Flora, byl zakonzervován a zůstane vystaven v muzeu, neboť je velmi křehký. Na kolotoč bude umístěna jeho replika. Do kolotoče se vrátí také další prvky, mezi nimi například rytíři.

Stavba je podle restaurátora specifická tím, že se na ní kombinují různé materiály a druhy řemesel. „Od počátku se potýkáme s řemesly, která musíme napodobit a někdy i lépe zhotovit. Někde musíme maskovat defekty, abychom vyhověli památkářům, ale přitom z toho nedělali nový objekt,“ řekl restaurátor Jiří Kmošek. Restaurátoři musejí ovládat truhlářské, tesařské, klempířské, lakýrnické či zámečnické a kovářské práce nebo řešit elektroinstalace.

Nyní musí restaurátoři ještě dokončit instalaci rolet, které zakryjí vstupní oblouky, schodiště a okolí kolotoče, udělat klempířské práce na střeše a vrátit na ni věžičku. „Termín v červenci budeme schopni dodržet,“ řekl Kmošek.

Kolotoč měl být hotov již letos v únoru. Zpoždění způsobily mj. statické problémy a rovněž bylo třeba kolotoč vyrovnat. Některé spodní části totiž uhnily a stavba se propadala. „To byla věc, na které jsme se zdrželi. Bylo potřeba jej na několika místech vyzdvihnout. Nejvyšší zdvih byl okolo 30 centimetrů, kdy jsme museli vyrábět protézy již existujících sloupů a vkládat je do objektu a nechat jej na ně sedat,“ řekl Kmošek. Navíc byl podle něho na přelomu roku nedostatek materiálů.

Opravu kolotoče provádí muzeum řadu let. V roce 2018 skončila obnova figur a dalších prvků interiéru za zhruba 7,6 milionu korun, z toho asi 2,3 milionu muzeum získalo z veřejné sbírky. Původně měla atrakce začít fungovat ještě ve stejném roce, objevily se však potíže s výběrem restaurátora.

Kolotoč byl postaven v roce 1892 tesařem Matějem Bílkem a poprvé se roztočil na Vinohradech. O dva roky později ho majitel Josef Nebeský přemístil na Letnou. Naposledy se mohli zájemci svézt v roce 2004, kdy jej převzalo NTM a kvůli kritickému stavu uzavřelo. Muzeum sehnalo i orchestrion Atlantic a zvon, kdy původní někdo odcizil.

Reklama

Doporučované