Hlavní obsah

Koncert pro Evropu u příležitosti českého předsednictví v Radě EU bude na Vltavě

Foto: Česká filharmonie, Seznam Zprávy

Česká filharmonie.

Reklama

Koncert České filharmonie u příležitosti českého předsednictví v Radě EU se uskuteční 2. září na plovoucí scéně u Slovanského ostrova v Praze. Na Koncertu pro Evropu vystoupí orchestr pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Článek

„V jeho provedení zazní Óda na radost Ludwiga van Beethovena, Vltava Bedřicha Smetany, Karneval Antonína Dvořáka a Glagolská mše Leoše Janáčka,“ informoval Marek Vrabec, ředitel festivalu Prague Sounds, který koncert pořádá ve spolupráci s úřadem vlády.

Zájemci budou moci koncert sledovat z plovoucího hlediště, z přilehlých vltavských nábřeží, Slovanského ostrova, plavidel či mostu Legií. Pro první koncert České filharmonie na hladině Vltavy se rozšíří plovoucí jeviště, aby se na něj vešlo 170 účinkujících. Kapacita hlediště bude 1200 sedících diváků.

„Jsme hrdí, že v roce našeho předsednictví jsme byli pověřeni uspořádáním koncertu, který bude oslavou našeho společného evropského domova, který je ve válečné době o to významnější,“ uvedl Vrabec.

Vedle České filharmonie a sólistů se na plovoucí scéně představí také Pražský filharmonický sbor pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka. Koncert odvysílá v přímém přenosu Česká televize a ze záznamu evropský televizní kulturní kanál TV arte.

Festival Prague Sounds první koncert na Vltavě uspořádal v roce 2020. Uprostřed koronavirové krize na akci nazvané Hope for Prague vystoupil britský houslista Daniel Hope. O rok později na stejném místě oslavili 25 let festivalu Struny podzimu týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl violoncellista Yo-Yo Ma.

Reklama

Doporučované