Hlavní obsah

Lanovka na pražský Petřín od pondělí do 8. dubna nepojede

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lanovou dráhu na pražský Petřín čeká pravidelná jarní údržba, kvůli které bude od pondělí 21. března do pátku 8. dubna mimo provoz.

Článek

Při údržbě pracovníci podniku zkontrolují dráhu, strojovnu i vozy a provedou drobné opravy a revize. Údržba lanovky se koná vždy dvakrát ročně na jaře a na podzim, poslední byla loni v říjnu.

„V rámci pravidelné jarní revize a údržby lanovky na Petřín musíme provést především nezbytnou kontrolu drážního tělesa. Vzhledem k vlastnostem a pohybu petřínského kopce provedeme nová přesná geodetická měření jednotlivých prvků trati včetně rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku,“ vysvětlil vedoucí lanovky Pavel Kejha. Dodal, že součástí prací bude i čistění navíjecí komory a osvětlení, kontrola, měření a servis technologií a lan a rovněž generální úklid.

Zástupci vedení města a podniku loni představili plán na celkovou obnovu lanové dráhy, která by se měla uskutečnit v následujících pěti letech a vyjít má podle odhadu na 210 milionů korun. Dráhu lanovky poškozuje ujíždějící svah, který je podle DPP nutné stabilizovat a následně vybudovat nové koleje. Na podobu nových vozů loni podnik vypsal designérskou soutěž, kterou ale nedávno zrušil, protože do druhého kola z pěti finalistů doručil návrh jediný.

Lanová dráha se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se pak dočkala výrazné opravy trati. Od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2020 přepravila 56,3 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo v roce 2019, a to zhruba 2,2 milionu. Předloni a loni to bylo v důsledku pandemie covidu-19 o asi 55 procent méně.

Reklama

Související témata:

Doporučované