Hlavní obsah

Lidé se mohou na Jungmannově náměstí seznámit s návrhem Metropolitního plánu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

K metropolitnímu plánu lidé zároveň mohou podávat připomínky. Informační kontejner Institutu plánování a rozvoje (IPR) se postupně objeví na 12 místech v metropoli a všude se zastaví na dva dny.

Článek

Kromě toho je připraven také informační stánek, který postupně navštíví sedm obchodních center. ČTK to dnes sdělil mluvčí IPR Marek Vácha. Plán určí, co se kde bude moci stavět a platit by měl začít od 1. ledna 2023. Současný plán byl schválen v roce 1999.

Obyvatelé Prahy mohou ode dneška do 30. června připomínkovat návrh Metropolitního plánu. Připomínky a námitky mohou podávat elektronicky přes web plánuPortál Pražana i osobně. Zároveň se s ním mohou do 28. června seznámit v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Institutu plánování a rozvoje (IPR) v Emauzích.

Kontejner se bude v ulicích objevovat až do 28. června, kdy vyprší čas na podání připomínek a podnětů. Přistaven bude kromě zmíněného Jungmannova náměstí také u Anděla, na Chodově nebo na Strašnické. Přesný harmonogram a přehled míst je možné najít na stránkách plánu.

IPR připravil rovněž nový stánek, který bude rovněž sloužit k informování obyvatel města. Umístěn bude uvnitř obchodních center. Poprvé se objeví v obchodním centru Nový Smíchov, kde bude od čtvrtka 12. do soboty 14. května.

Po vypořádání připomínek bude návrh projednán s veřejnou správou a nakonec jej prodiskutují pražští zastupitelé. Kdy se tak stane, zatím není jasné. Podle předpokladu IPR by měl začít platit v roce 2023.

Lidé se seznámili s první verzí návrhu v roce 2018, kdy k němu také mohli podat připomínky, kterých dorazily tisícovky. Následně je IPR vypořádával a případně zapracovával. Námitky tehdy uplatnila také ministerstva a úřady.

Plán je jedním z dokumentů, který určuje výstavbu v Praze. Proti současnému územnímu plánu ten metropolitní řeší například výškovou regulaci. Rovněž nebere v potaz pouze funkční využití území, ale také charakter území a městské čtvrti, tedy jak třeba vypadá. Plán se soustředí na několik zásadních oblastí, a to klimatickou změnu, bydlení, veřejná prostranství nebo vybavenost.

Kolem nového plánu v minulosti panovaly spory, kvůli nimž mimo jiné dočasně skončil jeho hlavní autor, architekt Roman Koucký. Nakonec se do čela týmu, který plán připravuje, vrátil. Příprava však nabrala zpoždění. Původně měl platit od roku 2020, Sněmovna lhůtu prodloužila o tři roky. Příprava plánu začala za primátora Tomáše Hudečka (bezp., tehdy TOP 09).

Reklama

Doporučované