Hlavní obsah

Lidé si mohou vybrat návštěvu betlému podle průvodce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé se budou moci od Štědrého dne opět přijít podívat do kostelů na postavené betlémy s vyobrazením Ježíšova narození.

Článek

Pražské arcibiskupství pro lepší orientaci vydává brožurku s historií jednotlivých betlémů, které jsou zapojené do projektu Betlémy 2021. Po celé vánoční období jsou betlémy vystaveny v pražských kostelech, ale také v řadě míst mimo velkoměsto.

Součástí brožurky je časový rozpis, kdy a kde je možné betlémy v jednotlivých kostelech navštívit, informace o historické a umělecké hodnotě betlémů i čas vybraných bohoslužeb. Projekt Betlémy 2021 je součástí projektu Křesťanské Vánoce, který se koná po celé České republice a lze se o něm i o zapojených místech dočíst na webu www.krestanskevanoce.cz.

Aktivita je propojena s akcí Betlémské světlo, kterou organizuje Junák. Lidé si mohou přijít na vybraná místa zapálit svíčku od světla dovezeného přímo z jeskyně v Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus. Tato betlémská světla budou svítit v kostelech u betlémů a v předem dané časy budou k dispozici zájemcům. Aktuální informace se v nejbližších dnech objeví na https://www.betlemskesvetlo.cz/.

V pražské brožurce Betlémy 2021 se prezentuje rekordních 61 betlémů. Celkem zapojených je v Praze a Středočeském kraji 68 betlémů. Poprvé se letos do projektu přidaly betlémy třeba v kostele sv. Vojtěcha v Jílovém u Prahy, v kostele sv. Jiří ve Vraném nad Vltavou, v kostele Svaté Trojice v Libiši nebo kostel sv. Petra v Brandýse nad Labem,

Projekt je doplněn i vánoční hrou pro děti Sestav si svůj betlém. V každém zapojeném kostele je pro děti k dispozici do vyčerpání zásob jedna z 31 postaviček.

Přestože betlémy znázorňují chvíli s narozeným Ježíškem, mnohde se stavějí dny i týdny před dobou, na níž zrození připadá. Od 25. prosince pak jsou přístupné všude tam, kde si lidé chtějí zásadní okamžik křesťanské víry i tradičních Vánoc připomínat.

Jesličky či betlémy mají v českých zemích tradici starou přes 400 let. V Evropě se inscenované situace připomínající chvíli narození Ježíše Krista rozšířila díky sv. Františkovi z Assisi, který ve 13. století uspořádal poprvé živý betlém. Na tom, že se v Česku stavějí betlémy z figurek, má také velkou zásluhu františkánský řád a jezuité.

V Praze mohli lidé poprvé spatřit jesličky v kostele sv. Klimenta na Starém Městě v roce 1562, v dnešním areálu Klementina a někdejší jezuitské koleji. Přestože byly v některých dobách z kostelů vykazovány, neboť třeba císař Josef II. prohlásil tento zvyk za nedůstojný a naivní a betlémy v kostelech zakázal, jejich obliba se v českých zemích všeobecně rozšířila. Betlémy se načas z kostelů přestěhovaly do domovů a různých oblastech českých zemí se vytvářely celé betlémářské tradice. Známá je zejména 200 let stará tradice třebechovických betlémů či betlémy z Třešti. Jesličky jsou však dnes téměř v každém kostele.

Nejstarší dochované jesličky v Čechách jsou v podzemí kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově. Pod schodištěm je vybudována kopie Svaté jeskyně, která byla vysvěcena v roce 1712.

Reklama

Doporučované