Hlavní obsah

Lidem bez domova v Praze nabízí od prosince pomoc intervenční tým

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Intervenční tým, který je v Praze nově k dispozici lidem bez domova, za potřebnými vyjíždí asi pětkrát denně. V týmu působí zdravotníci a sociální pracovníci, kteří bezdomovcům asistují například při ošetřování v nemocnicích.

Článek

Intervenční tým funguje od prosince roku 2021 v rámci zimních humanitárních opatření cílených na osoby bez domova pobývající v Praze a jeho činnost koordinuje Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).

„Nejčastěji je intervenční tým povoláván skrze dispečink CSSP do fakultních nemocnic na interní či úrazové pohotovosti, kde byl přijat a ošetřen člověk bez domova a pro něhož je nutné zabezpečit další pomoc mimo zdravotnické zařízení,“ uvedl ředitel CSSP Martin Šimáček.

Po ošetření bezdomovce v nemocnici nebo po jeho hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení nabízí členové intervenčního týmu osobám bez domova možnost přenocování v noclehárnách a ubytovnách. Tam si mohou lidé odpočinout v teple, zrehabilitovat se a rovněž jim může být poskytnuta pomoc v řešení jejich tíživé životní situace. Úkolem intervenčního týmu je rovněž pomáhat ke snazší komunikaci mezi personálem nemocnice a ošetřovanou osobou bez domova.

Intervenční tým nyní tvoří zdravotní sestra, sociální pracovník a řidič zdravotnického vozidla. Ti aktuálně vyjedou průměrně pětkrát za jednu celodenní směnu. Počet intervencí ale podle ředitele CSSP postupně narůstá díky rozvíjející se spolupráci se zdravotnickými zařízeními a zařízeními sociálních služeb v hlavním městě. V současné době podle Šimáčka s intervenčním týmem spolupracují všechny fakultní nemocnice v Praze a několik nefakultních nemocnic na území metropole.

Na činnosti intervenčního týmu se podílí CSSP, které je příspěvkovou organizací hlavního města, neziskové organizace Naděje a R-Mosty a záchranná služba Hippocampus.

Lidé bez domova mohou v Praze přenocovat v noclehárnách a zařízeních s celodenním provozem, které provozují organizacemi jako jsou Naděje, Armáda spásy, CSSP a Arcidiecézní charita Praha. V tuto zimní sezonu je v zařízeních pro nocleh bezdomovců připraveno 539 lůžek. Ubytování lidem bez přístřeší Praha poskytuje i ve čtyřech pronajatých hostelech s celkovou kapacitou 220 osob. Z nákazy koronavirem se bezdomovci mohou vystonat ve speciálním pobytovém zařízení provozovaném CSSP na Vyšehradě. Podle informací na webu organizace je nyní obsazené asi ze 70 procent.

Reklama

Doporučované