Hlavní obsah

Městská divadla pražská připomenou 100 let od narození Stelly Zázvorkové

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Městská divadla pražská připomenou 100 let od narození herečky Stelly Zázvorkové, která s touto pražskou scénou spojila svou kariéru na několik desítek let. Oblíbená herečka se narodila 14. dubna 1922 a zemřela před 17 lety.

Článek

Městská divadla pražská uspořádají další díl Kroniky MDP, cyklu pořadů věnovaných historii a osobnostem těchto pražských scén. „O Zázvorkové přijde vyprávět 19. března filmový historik Pavel Taussig na Malou scénu ABC,“ informovala Zuzana Vernerová z divadla. Stella Zázvorková v Městských divadlech pražských vytvořila přibližně 70 především komediálních rolí.

Televizní, filmovou a divadelní herečku přijal do angažmá v divadle ABC, které se tehdy jmenovalo divadlo Satiry, Jan Werich už v roce 1955. V Městských divadlech pražských, ke kterým se ABC připojilo v roce 1962, pak hrála do roku 1993. Pohostinsky se na této scéně objevovala do roku 2001.

Na divadelních prknech ztvárňovala především energické ženy v komediálních rolích. Diváci ji tak mohli vidět například jako Teklu v Ženitbě, Elizabeth v Těžké Barboře nebo Mastílkovou ve Fidlovačce. Její výčet televizních a filmových rolí je veliký. Za své umění byla také oceněna. V roce 2001 získala Českého lva za roli Emílie ve filmu Babí léto a cenu Thálie za celoživotní mistrovství. O tři roky později si odnesla Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

O talentované herečce bude divákům 19. března vyprávět filmový historik Pavel Taussig, který ji poznal i osobně. V květnu se pak diváci mohou těšit na další díl Kroniky s jubilantem Josefem Zímou, který oslaví 90. narozeniny a pořadu se osobně zúčastní. Vstupenky nejen na březnovou, ale i na květnovou Kroniku si mohou diváci zakoupit v centrální pokladně Městských divadel pražských nebo na jejich webových stránkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované