Hlavní obsah

Na České zemědělské univerzitě vědci vyvíjí dron pro využití v zemědělské výrobě

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Na České zemědělské univerzitě (ČZU) vědci vyvíjí pracovní dron, který by měl najít využití v zemědělské výrobě i dalších oborech.

Článek

Létající autonomní dron nazvaný Agronaut dokáže v autonomním režimu ošetřovat plodiny postřiky a lze ho osadit i různými pracovními zařízeními. ČTK to sdělil Petr Hnízdil z Technické fakulty ČZU, kde projekt vzniká. Plánuje se i komerční sériová výroba.

„Zařízení je navržené jako modulární platforma a nosič, které lze osadit různými měřicími či pracovními zařízeními,“ uvedl Hnízdil. O podobná zařízení je podle něj velký zájem hlavně mezi malými a středními farmami, o možném využití diskutují výzkumníci také například se sadaři nebo vinaři.

Vývoj se proto ubírá k vytvoření komerčního legalizovaného produktu a sériové výrobě, doplnil. Fakulta proto spolupracuje s Úřadem pro civilní letectví kvůli plnění požadavků pro komerční výrobu. Podle Hnízdila by konečná cena produktu neměla překročit 500 000 korun a plánuje se nabízet včetně softwarového řešení a školení.

„Vzhledem k tomu, že se v podstatě jedná o cargo dron, bude možné toto zařízení také použít i pro bezkontaktní distribuci například léčiv či ochranných prostředků v oblastech se zvýšeným rizikem. V poslední době se ukazuje, že tento projekt najde uplatnění i mimo zemědělství,“ doplnil Hnízdil. Sloužit by mohl například pro bezkontaktní distribuci léčiv nebo ochranných prostředků.

Na fakultě vzniká i projekt pozemního dronu ve spolupráci s Lesy ČR s názvem Foresthor, který by měl provádět údržbu v oblastech, kde probíhá nová výsadba stromů po kůrovcové kalamitě. „Zařízení je plně ekologické, bezemisní a napájené z obnovitelných zdrojů. Je osazeno autonomní jednotkou, nicméně konečnou kontrolu má stále člověk, volitelně pomocí i brýlemi pro virtuální realitu,“ dodal Hnízdil.

Reklama

Doporučované