Hlavní obsah

Na Fidlovačce uvedou hru o dvou mužích podváděných jednou ženou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Konverzační komedii chorvatského dramatika Miro Gavrana Muž mojí ženy uvede Divadlo Na Fidlovačce 17. prosince. V rolích dvou mužů, které žijí se stejnou ženou, aniž o tom vědí, vystoupí Michal Dlouhý a David Novotný.

Článek

Ti se jako herečtí partneři potkají poprvé od společných studií na konzervatoři, sdělila ČTK za tvůrce Lucie Purchartová z Fidlovačky. Gavranova komedie má za sebou přes 30 premiér po celém světě.

Hra vypráví o tom, jak jedna žena dokáže hravě obelhávat dva muže. A to celých pět let. Jeden o druhém přitom nemají ani tušení a věří, že jsou pro svou lásku tím jediným vyvoleným. Jednou ale všechno praskne a oba se setkávají, aby situaci po chlapsku vyřešili.

Hrdiny komedie jsou Slovinec Žarkec a Dalmatinec Kreše, kteří jsou ženatí se stejnou ženou, uklízečkou vlaků na spoji Lublaň-Split. Žarkec se odvážně vypraví za Krešem, aby byl konečně konfrontován s „mužem své ženy“ a aby společně vyřešili nastalou situaci. Po dlouhých a vášnivých rozhovorech zjistí, že jim všem tento vztah vyhovuje.

„Píši o ženách, protože o mužích už bylo téměř vše napsáno. Jsem spisovatel, který zbožňuje emoce, a ty mohou být zachyceny daleko snadněji skrze ženské postavy nebo mužské představy o ženách,“ říká o své hře její autor. Na svou hru z roku 1991 navázal pokračováním s názvem Návrat muže mojí ženy, ve kterém se objevuje i strůjkyně jejich osudu, svůdkyně Dragica.

Šedesátiletý Gavran patří k nejvýraznějším chorvatským autorům své generace. Jeho díla jsou přeložena do 40 jazyků. Napsal přes 50 divadelních textů, podle nichž vzniklo více než 400 divadelních nastudování v mnoha zemích. Jeho hry se hrají i na českých scénách. Kromě divadelních textů vydal také deset románů, dvě sbírky povídek pro dospělé a deset knih pro děti a mládež plných emocí a humoru. Některé byly přeloženy i do češtiny.

Vystudovaný dramaturg, absolvent Divadelní, filmové a televizní akademie v Záhřebu, debutoval jako dramatik v roce 1983 v záhřebském divadle Gavella, jež uvedlo jeho hru Kreontova Antigona. V letech 1986 až 1992 působil jako dramaturg a posléze umělecký ředitel záhřebského Divadla ITD. Je nejhranějším současným chorvatským dramatikem. Jako jediný žijící dramatik se může pyšnit vlastním divadelním festivalem pořádaným v zahraničí. Pod názvem Gavranfest byl založen v roce 2003 ve slovenské Trnavě, postupně se konal v pěti evropských zemích, z toho pětkrát také v Praze. Na festivalu se uvádějí výhradně inscenace vzniklé podle textů autora.

Miro Gavran je držitelem 30 literárních a divadelních cen udělovaných v Chorvatsku i mimo něj. Mezi nejvýznamnější patří cena Central European Time pro nejlepšího středoevropského spisovatele, ocenění Evropský kruh za šíření evropských hodnot a cena Dr. Aliose Mocka, udělená za tytéž zásluhy. V roce 2016 mu prezidentka Chorvatské republiky udělila vysoké státní vyznamenání, Řád knížete Branimíra, za propagaci Chorvatska a přínos k rozvoji vztahů s ostatními zeměmi, v roce 2020 převzal z rukou rakouského prezidenta Čestný odznak Za zásluhy o Rakouskou republiku.

Reklama

Doporučované