Hlavní obsah

Na Pražském jaru dnes zahraje FOK a zazpívá Gerhilda Rombergerová

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Pražské jaro dnes v Obecním domě nabídne koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod taktovkou dirigenta Petra Popelky a vystoupení pěvkyně Gerhildy Rombergerové.

Článek

Německá mezzosopranistka, která se zaměřuje na písňové recitály, zazpívá skladbu brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda. Program doplní díla dalších autorů, kteří vzešli z území dnešní České republiky, Rafaela Kubelíka a Vítězslava Nováka.

„Korngold je dnes ve světě známý především svou geniální filmovou hudbou, ale je autorem i skvělých skladeb určených pro koncertní pódia, jako jsou právě jeho Abschiedslieder,“ podotkl dramaturg Pražského jara Josef Třeštík.

Posluchači se dále mohou těšit na vhled do málo známého skladatelského odkazu Rafaela Kubelíka v podobě skladby Sekvence. Celý večer vyvrcholí zřídka uváděnou Novákovou básní v tónech nazvanou Pan.

Dirigent Popelka se během pouhých dvou sezon stal jedním z nejžádanějších dirigentů. Dlouholetý kontrabasista drážďanské Staatskapelle je v současné době šéfdirigentem Symfonického orchestru Norského rozhlasu, hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava a designovaným šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na festivalu Pražské jaro se představí poprvé.

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu otevřela tradiční Smetanova Má vlast v nastudování West-Eastern Divan Orchestra s dirigentem Thomasem Guggeisem. Guggeis u orchestru na poslední chvíli nahradil dirigenta Daniela Barenboima, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Festival potrvá do 3. června.

Reklama

Doporučované