Hlavní obsah

Na scéně Městských divadel pražských dnes zahraje divadlo z Kyjeva

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na scéně Městských divadel pražských (MDP) vystoupí dnes večer ukrajinské divadlo Left Bank Theatre z Kyjeva. V divadle Komedie uvede inscenaci hry Na špatné cestě, která byla i předlohou pro stejnojmenný film z roku 2020.

Článek

Vznikla jako reakce na obsazení ukrajinského území ruskými jednotkami v roce 2014. Představení bude v ukrajinštině s českými titulky. Pořadatelé uvedli, že se jedná o první hostování ukrajinského divadla v České republice od začátku války na Ukrajině.

Hra Na Špatné cestě se skládá ze šesti povídek. V každé se zkoumá jeden z aspektů agrese, vztahy mezi ženami a muži narušené válkou, a rány, které se nikdy nezacelí. Představení ukazuje, že válka na východě Ukrajiny nejsou jen výbuchy, ostřelování a seznamy mrtvých, ale na druhé straně fronty se dál odehrávají životy lidí, které svedly dohromady rozbité cesty Donbasu.

V inscenaci se mladá žena vydává dokumentovat konflikt, ale v šedé zóně pohraničí se stává rukojmím obou stran. Žije někde uprostřed, kde neexistuje dobro a zlo, kde si oběť a kat vyměňují své role a láska se stává pomíjivou a neuchopitelnou. Hra měla světovou premiéru roku 2017 v londýnském Royal Court Theatre.

Autorkou hry je dramatička, scenáristka a režisérka Natalija Vorožbytová, která podle vlastního scénáře také natočila stejnojmenný film.

Reklama

Doporučované