Hlavní obsah

Na území Kyje-Hutě v Praze 14 by měla vzniknout nová škola a školka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na území Kyje-Hutě by měla vzniknout nová základní škola s kapacitou zhruba 27 až 36 tříd. Důvodem výstavby je plánovaná bytová výstavba a následný nárůst počtu obyvatel. Vzniknout by měly i tři školky s kapacitou 22 tříd.

Článek

Školy ale nevzniknou dříve než v roce 2026. Vyplývá to z dokumentu, který schválili zastupitelé městské části. Na Hutích žije více než 700 žáků základních škol a dalších asi 200 předškoláků. V současné době potřeby míst ve školách a školkách uspokojují zejména MŠ Paculova a ZŠ Bratří Venclíků.

Městská organizace Institut plánování a rozvoje (IPR) v minulosti vytvořil urbanistickou studii rozvoje Hutí. V ní je uvedeno, že v souvislosti s rozvojem území stoupne počet obyvatel ze současných zhruba 4800 na 12.900. Znamenalo by to, že přibude 320 dětí předškolního věku a asi 1200 žáků základních škol.

Nově plánovaná základní škola by tak měla disponovat 27 až 36 třídami. Mateřské školy by měly vzniknout tři a v nich pak bude 22 tříd. První z mateřských škol MŠ Sicherova se čtyřmi třídami nyní projektuje městská Pražská developerská společnost.

Podle harmonogramu uvedeného v dokumentu by měl být letos do konce května vybrán administrátor veřejné architektonické soutěže, která má být vypsána v září. Vítěz má být znám příští rok v březnu, v letech 2023 až 2024 bude vybrán dodavatel a stavět se má v letech 2024 až 2026. Stavět by se mělo podle formou design & build, kdy firma dodá projekt a budovu následně postaví. Nejbližší reálný termín zahájení nového školního roku v novostavbách je září 2026.

Předložený materiál kritizoval opoziční zastupitel a bývalý starosta Radek Vondra (TOP 09). Podle něj je zpracovaný „halabala“, v usneseních jsou uvedena rozhodnutí náležející radním městské části nebo že pracuje se studií, kterou ještě neschválilo vedení magistrátu. Zmíněný termín otevření školy v roce 2026 označil za nereálný. Vondra rovněž řekl, že městská část na stavbu nebude mít peníze a bude o ně muset žádat magistrát.

S výtkami nesouhlasil radní Tomáš Novotný (ANO), který uvedl, že dokument předložil zastupitelstvu z úcty k němu, navíc podle něj jde o zahájení celého procesu přípravy a výstavby školy. Na financování školy se podle radního budou podílet investoři výstavby na Hutích v tzv. kontribucích. „Vedli jsme jednání, že budou uzavřeny kontribuční smlouvy,“ dodal.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. Žije v ní téměř 50.000 obyvatel. Radnici vládne koalice složená z ODS, STAN, KDU-ČSL a ANO.

Reklama

Doporučované