Hlavní obsah

Na Zábradlí uvedou hru o Zdeňku Adamcovi

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Divadle Na zábradlí v Praze bude mít dnes večer premiéru hra slavného rakouského dramatika Petera Handkeho nazvaná Zdeněk Adamec.

Článek

Nositel Nobelovy ceny se k jejímu napsání inspiroval případem mladého muže, který se v roce 2003 upálil v Praze u Národního muzea.

Premiéra se dnes odehraje v rámci programu Pražského divadelního festivalu německého jazyka, divadelní kus je rozdělen na dvě části a diváci se z Divadla Na zábradlí na druhou část přesunou do Betlémské kaple.

Půjde o první české provedení textu o studentovi, který se ve svých 18 letech 6. března 2003, den před první inaugurací prezidenta Václava Klause před Národním muzeem polil benzinem a upálil. Údajně byl k sebevraždě dohnán trestním stíháním z důvodu obvinění ze spolupráce s anarchisty narušujícími dodávky proudu, takzvanými darkery. V dopise na rozloučenou nadepsaném Akce Pochodeň 2003 pak zdůvodnil svůj čin jako upozornění na ekologické i společenské problémy a jako protest proti soudobému politickému dění, válkám, násilí či lidské ignoranci.

Peter Handke je kontroverzní rakouský autor, laureát Nobelovy ceny za literaturu. Handkeho text nahlíží na postavu Adamce jako na člověka, který v současném světě nemá svoje místo. Pro Handkeho jako postdramatického autora je typické, že se jeho dramata odehrávají v nespecifikovaném časoprostoru, jejich postavy nejsou příliš konkretizované a jejich síla tkví v jazyku.

Tvůrci inscenaci v čele s režisérem Dušanem D. Pařízkem připravují jako dvojici představení. První z nich bude inscenace Handkeho textu, jejíž představení budou v Divadle Na zábradlí. Druhou částí nazvanou Sebeobviňování bude skica zaměřená na postavu Handkeho jako osobnost s kontroverzními politickými postoji.

Festival, který v Praze představuje inscenace z divadel německy mluvících zemí, potrvá do 6. prosince.

Reklama

Doporučované