Hlavní obsah

Nájemní agentura Prahy zatím ubytovala 12 domácností, hledá další byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městská nájemní agentura, kterou loni zřídila Praha, využila 12 soukromě vlastněných bytů pro žadatele v bytové nouzi. V prvním kole se do programu přihlásilo prvních 15 vlastníků bytů, agentura nyní hledá dalších 15.

Článek

Zatím zájem ze strany vlastníků bytů je, ale město možná bude muset v budoucnu zvýšit platbu, kterou majitelům za poskytnutí bytů přiznává.

Agentura funguje tak, že město vyjedná s majiteli bytu jejich pronájem a poté do nich umístí například seniory, rodiny s dětmi, samoživitele nebo mladé lidi, kteří opustí ústavní péči. Majitelům je garantován příjem bez ohledu na to, jestli je jejich byt obsazen nebo jestli nájemníci řádně platí nájemné.

Prvních 15 bytů podle Zábranského agentura našla a v polovině loňského prosince vyhlásila poptávku po dalších 15. Mezitím do začátku prosince agentura zabydlela 12 domácností, z toho čtyři jednotlivce, jeden manželský pár a sedm rodin či samoživitelek s dětmi. Mezi novými nájemníky jsou podle webu agentury i čtyři senioři a 13 dětí.

Agentura platí majitelům bytů od 180 do 220 korun měsíčně za metr čtvereční podle umístění a stavu bytu. To platí do plochy 70 metrů, za každý metr navíc je platba mezi 90 a 120 korunami. Podle Zábranského město možná v další poptávkové vlně podmínky upraví tak, aby byly platby vyšší za menší bytové jednotky, což odpovídá situaci na trhu. Podle dřívějších informací má nová agentura v první fázi sehnat 50 bytů.

Průměrné tržní nájemné v Praze je podle posledních čísel poradenské společnosti Deloitte na konci loňského třetího čtvrtletí činilo 293 korun za metr čtvereční měsíčně. Zábranský uvedl, že zatím se byty daří shánět, ale je možné, že v budoucnu bude nutné platby majitelům navýšit. Do projektu se nyní podle něj hlásí často lidé, kterým jde převážně o to, poskytnout byt sociálně znevýhodněným lidem. „Takových lidí je, počítám, omezené množství,“ uvedl radní Prahy pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Nedostatek bytů, růst jejich cen a nájmů a nutnost zajistit lidem dostupné bydlení je jedním z největších problémů Prahy. V poslední více než dekádě magistrát nepostavil žádné nové byty, menší množství bytů vybudovaly městské části. V majetku magistrátu a městských částí je asi 30.000 z původního počtu 194.000 bytů, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Většina městských bytů se rozprodala v privatizacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované