Hlavní obsah

Nemocnice Na Františku plánuje další operační sál, výhledově i novou budovu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská Nemocnice Na Františku (NNF) plánuje zřídit třetí operační sál, zrekonstruovat urgentní příjem a obnovit anesteziologicko-resuscitační oddělení.

Článek

Výhledově je také v plánu stavba nové budovy na místě nynějšího parkoviště. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice David Erhart a starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). NNF zřizuje první městská část, která letos na její provoz stejně jako loni přispěje 74 miliony korun.

Nemocnice má nyní podle ředitele 113 lůžek akutní péče, 59 následné péče a 420 zaměstnanců. Erhart dodal, že před rokem 2018 zařízení dlouhodobě redukovalo lůžka a rušilo oddělení, zatímco nynější vedení nemocnice i Prahy 1 se snaží služby rozšiřovat. „Chceme, aby nemocnice byla součástí celopražské zdravotní infrastruktury,“ řekl Hejma.

Zdravotní pojišťovny podle Erharta odmítají uzavírat smlouvy na nová lůžka akutní péče, takže jejich počet zřejmě zůstane stejný. Nemocnice nicméně rozšiřuje služby, letos například otevřela gynekologické oddělení a gynekologickou ambulanci, od září plánuje otevřít ambulanci ORL. Nemocnice také získala dotaci 149 milionů na nákup zařízení, ze které loni pořídila CT přístroj a letos vysokovýkonový laser na rehabilitační oddělení.

Erhart dodal, že nyní je v plánu zřídit třetí operační sál, který je podle něj i z důvodu zřizování nových pracovišť potřeba. Práce zřejmě nezačnou dříve než za rok, a to i proto, že stavební zásahy v památkově chráněné budově je třeba koordinovat s památkáři. Dříve by mohla začít rekonstrukce urgentního příjmu, který nemocnice otevřela loni. Nemocnice chce rovněž obnovit oddělení ARO, což by bylo vhodné i s ohledem na chystané zřízení výjezdového stanoviště pražských záchranářů v areálu.

Spíše dlouhodobým záměrem je nová stavba, která by mohla vzniknout na místě nynějšího parkoviště mezi nemocnicí a Hotelem Prezident. Zastupitelé městské části podle Hejmy ve středu schválili, že radnice začne pracovat na první rozvaze stavby. Erhart řekl, že v nové budově by mohl být urgentní příjem, výjezdová stanice záchranářů, anesteziologicko-resuscitační oddělení nebo jednotka intenzivní péče.

Praha 1 každoročně na provoz nemocnice přispívá, letos je částka stejně jako loni 74 milionů korun. Celkový rozpočet nemocnice je podle Erharta 470 milionů. Hejma uvedl, že cílem radnice je, aby se příspěvek snižoval, ale městská část je zároveň připravena dál přispívat na zajištění zdravotnické infrastruktury v centru Prahy. „Jsme připraveni financovat to, co je potřeba, ale maximálně dbáme na to, aby se ekonomické parametry zlepšovaly, což se daří,“ řekl.

Nemocnice Na Františku byla na konci 18. století největším zdravotnickým zařízením v Praze. V minulém volebním období chtělo bývalé vedení Prahy 1 přenechat provoz zařízení soukromníkovi, z plánu však po kritice sešlo. V tomto období plánovalo vedení magistrátu NNF převzít, po výměně ve vedení Prahy 1 však nová rada od plánu ustoupila a rozhodla, že zařízení bude nadále zřizovat městská část.

Reklama

Doporučované