Hlavní obsah

Nepoužívaný bubenečský hřbitov u pražské Stromovky se dočká oprav

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nepoužívaný bubenečský hřbitov v sousedství pražské Stromovky se dočká oprav. Upravena bude zeleň a odstraněny nálety a opraveny budou rovněž chátrající zdi a další části.

Článek

Správa pražských hřbitovů (SPH), která se bude o hřbitov starat, bude následně hledat způsob jeho používání. Přidělení hřbitova do správy SPH v pondělí odsouhlasili pražští radní a projednají jej ještě zastupitelé. Hřbitov, který se nachází mezi Wolkerovou ulicí a zdí Stromovky, je v současné době zpustlý a již se na něm nepohřbívá.

Správa už udělala stavebně-historický průzkum hřbitova. „Jako první teď bude ošetřena zeleň, aby nebyly některé stromy a větve nebezpečné, odstraníme náletovou zeleň a musíme opravit některé chátrající části,“ uvedl ředitel SPH Martin Červený. Správa bude muset opravit například některé náhrobky, kterým hrozí zřícení, nebo poničenou hřbitovní zeď. Úprava zeleně a opravy by měly být hotovy ještě letos. Kolik peněz bude oprava stát zatím není jasné.

Hřbitov je nyní špatně přístupný a upravena by tak měla být i cesta na něj. „Přišlo by nám pěkné, kdyby byl nějakým způsobem propojen se Stromovkou, ale jak, to zatím nemáme naplánováno,“ řekl Červený.

Budoucí využití bude SPH hledat spolu s magistrátem, městskou částí i veřejností. Jednou z možností je, že by se zde konaly pohřby a pietní akce. „Bylo by dobré mít místo, které je důstojné a tiché a kde by se mohly konat pohřby v případě, že pozůstalí nechtějí obřad v síni,“ řekl Červený. Další možností je pak pořádání kulturních akcí, jako jsou divadelní představení pod širým nebem. „Ale jsou to vše zatím pouze úvahy,“ dodal ředitel.

Radní v pondělí rozhodli o přejmenování organizace ze Správy pražských hřbitovů na Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy. Změnu musí ještě v příštím týdnu schválit pražští zastupitelé. Vypsaná již byla i soutěž na nové logo a vizuální prezentaci. Změní se také adresa sídla společnosti.

SPH se stará o hřbitovy v metropoli, zajišťuje pohřební služby a provoz a správu krematorií Motol a Strašnice. Ve správě má více než tři desítky ze 70 hřbitovů na území Prahy. Další hřbitovy jsou svěřeny městským částem nebo je spravují církve. V lednu 2020 se Správa pražských hřbitovů sloučila s pražskou příspěvkovou organizací Pohřební ústav hlavního města a převzala činnost, zaměstnance a majetek tohoto ústavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované