Hlavní obsah

Nová malba na Náplavce upozorní na klimatickou změnu a její dopady

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražské Náplavce dnes vzniká velký banner, který má upozornit na klimatickou změnu a její dopady. Malba pomocí barevných pruhů znázorní vývoj globálního oteplování v průběhu 20. a počátku 21. století.

Článek

Banner, poblíž kterého bude i petiční místo, zůstane na Náplavce do 12. října, pak má putovat po dalších lokalitách. Akce je součástí programu Týdne pro klima, který začal dnes a potrvá do 18. září.

„Jsou to warming stripes, což znamená znázornění globálního oteplování pomocí pruhů různých barev, které vždy představují jeden konkrétní rok. A tady to bude od roku 1905 do roku 2021,“ řekla tvůrkyně Barbora Kinkalová. S každým pruhem je spjatá tehdejší průměrná roční teplota. „Ve výsledku je vidět, jak se planeta otepluje,“ doplnila spoluautorka Antonie Hradilková.

Banner je šest metrů dlouhý a 2,5 metrů vysoký. „Součástí bude i nápis ‚Tohle není umění‘, banner bude odkazovat také na web Fakta o klimatu, což je iniciativa, která popisuje a předkládá fakta o změně klimatu,“ uvedla Kinkalová k dílu. Poblíž malby budou také zástupci Klimatické koalice sbírat podpisy pro petici určenou vrcholným představitelům a představitelkám Evropské unie. Petice požaduje mimo jiné urychlení přechodu k čistým a obnovitelným zdrojům energie či ochranu uprchlíků, kteří své domovy opustí v důsledku dopadů změny klimatu.

Týden pro klima, který upozorňuje na potřebu lepší ochrany klimatu, letos přinese desítky akcí po celém Česku. Zapojilo se do něj téměř 40 měst, část programu bude on-line. V plánu jsou například přednášky o dopadech změny klimatu, promítání snímků s ekologickou tematikou, piknik i akce, kde si lidé mohou vyměnit knihy nebo oblečení. Týden pro klima se letos koná potřetí. Zaštiťují ho Klimatická koalice a Zelený kruh - platformy sdružující tuzemské, převážně ekologické, organizace.

Reklama

Související témata:
Týden pro klima

Doporučované