Hlavní obsah

Nově přijatá definice muzea ICOM klade důraz na rozmanitost a udržitelnost

Foto: Archiv NM, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nová definice muzea, kterou přijali účastníci generální konference Mezinárodní rady muzeí (ICOM), klade důraz na rozmanitost a udržitelnost.

Článek

„Definice dále o muzeu hovoří jako o neziskové instituci ve službách společnosti, která je otevřená veřejnosti, zprostředkovává a vystavuje hmotné i nehmotné dědictví lidstva a nabízí podněty pro vzdělávání,“ na závěr generální konference ICOM, která se konala v Praze za účasti více než 3000 delegátů ze 123 zemí to řekla Lauran Bonillová-Merchavová, spolupředsedkyně skupiny ICOM pro novou definici muzea.

„Důležitá je udržitelnost nejen z hlediska planetárního nebo ekologického, ale šířeji uplatňovaná. Definice muzea nutí, aby o ní uvažovala. Dále je v definici, kterou schválilo 92 procent účastníků ICOM, důležitá účast komunit a sdílení vědomostí,“ uvedla Bonillová-Merchavová.

Na definici se odkazuje řada dokumentů, počínaje mezinárodně platným Doporučením na ochranu a podporu muzeí a sbírek, jejich rozmanitosti a jejich úlohy ve společnosti (UNESCO), až po národní a regionální legislativy po celém světě. Neznamená však závazný předpis nebo legislativní akt. Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) jde o jakýsi návod pro pracovníky muzeí po celém světě.

„Nebylo zrušeno nic, co bylo v té definici předchozí, ale je důležité, že muzea zohledňují výzvy 21. století. To znamená větší přístupnost pro všechny společenské vrstvy, navázanost na udržitelnost a nové technologie,“ řekl ČTK Baxa.

Také podle Alberta Garlandiniho, končícího prezidenta ICOM, ze staré definice v podstatě nic nezmizelo. „Ale některé důležité pojmy byly aktualizovány, nestačí, aby muzeum jen otevřelo dveře. Musí komunikovat, být přístupné veřejnosti,“ sdělil s tím, že ve vazbě na definici bude upraven etický kodex ICOM.

Hlavní část generální konference ICOM v Praze skončila 24. srpna předáním vlajky ICOM zástupcům Spojených arabských emirátů. V Dubaji se setkání uskuteční za tři roky. Mezi závěry odborníků na konferenci se mimo jiné objevilo, že muzeum ve 21. století by nemělo být chrámem, prezentací velkých kultur a lákadlem pro turisty, ale místem pro zachování kolektivní paměti. Na konferenci vystoupil také Jasminko Halilović, který v Sarajevu založil a vede Muzeum válečného dětství. Kromě Sarajeva má muzeum pobočku v Kyjevě, pořádá mimo jiné putovní výstavy a vzdělávací programy. Náměstkyně ukrajinského ministerstva kultury a informační politiky Kateryna Čujevová upozornila, že ukrajinské kulturní bohatství je dlouhá léta v ohrožení, které vyplývá z agresivní ruské politiky.

Uspořádání konference inicioval Český výbor ICOM, jeden ze zakládajících členů Mezinárodní rady muzeí. ICOM je nejvýznamnější muzejní profesní organizací na světě, která nyní sdružuje téměř 45.000 muzejníků a přes 20.000 muzeí ze 138 zemí. ICOM se řadí mezi největší profesní organizace na světě a je nejdůležitější mezinárodní think tank v muzejnictví. Generální konference ICOM je vrcholné shromáždění rady. Nastupující prezidentkou ICOM se do roku 2025 v Praze stala Emma Nardiová.

Reklama

Související témata:

Doporučované