Hlavní obsah

Objekt umělce Jakuba Nepraše v centru Prahy upozorňuje na fake news

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Podloubí Městské knihovny na rohu Mariánského náměstí a Valentinské ulice ode dneška po dobu jednoho roku bude osvětlovat nový světelný objekt. Jmenuje se Viditelnost a vytvořil ho umělec Jakub Nepraš.

Článek

Objekt má zachycovat a vyzařovat rojení informací a dezinformací současného globalizovaného světa, uvedla v tiskové zprávě Jana Smolková, manažerka projektu Umění pro město, který připravuje Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Lampa bude svítit celodenně, ale pořadatelé doporučují návštěvu za soumraku či tmy.

Dílo se zabývá fenoménem falešných zpráv, tzv. fake news, které dokáží ovlivňovat mysl i chování člověka. Zneužívají a manipulují, většinou pro tržní nebo politický zájem zainteresovaných skupin, které v nich ne každý rozpozná. Dnes existují inteligentní algoritmy, které dokáží zachytit podobné zprávy rychleji než člověk.

Video-objekt připomínající městskou lampu má symbolicky jako detektor počasí varovat před zvýšenou aktivitou českých dezinformačních portálů. Vždy, když lampa dostane ze sítě varovný impuls o nové aktivitě manipulativních webů, přijde bouře a sníží se viditelnost ve veřejném prostoru okolo ní.

Místo, kam byla lampa umístěna, bylo zvoleno záměrně. Je blízko sídla magistrátu, státní i městské knihovny a galerie, tedy je to místo, kde se střetává svět archivovaných informací s aktuálním děním v Praze.

Dílo je součástí projektu SOKL z programu Umění pro město, kterým Praha podporuje současné umění ve veřejném prostoru. Pod názvem SOKL Galerie hlavního města Prahy od roku 2019 připravuje exteriérové výstavy současného umění. Projekt charakterizují pojmy S – současnost, O – objekt, K – komunikace a L – lidé, které by mělo každé vystavované dílo obsahovat nebo se k nim vztahovat.

Reklama

Doporučované