Hlavní obsah

Oprava střechy Skleněného paláce v Praze 6 by měla být hotová na jaře 2022

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Skleněný palác v Praze 6 se dočká nové střechy. Rekonstrukce střechy budovy na náměstí Svobody by měla stát 19,9 milionu korun a hotová by měla být na jaře roku 2022.

Článek

Následovat budou úpravy mimo jiné rozvodů vzduchotechniky v objektu, který vlastní radnice. Vyplývá to z dokumentů k veřejné zakázce a z informací, které poskytl mluvčí šesté městské části Jiří Hannich.

„Vzhledem ke skutečnosti, že budova je kulturní nemovitou památkou, jsou veškeré práce průběžně konzultovány a schváleny zástupci památkové péče,“ uvedla radní Prahy 6 Eva Smutná (bezp. za TOP 09), která zodpovídá za strategický rozvoj a památkovou péči.

Výměnu střešního pláště, rekonstrukci komínů a další úpravy střechy budovy, jejíž podoba vzešla z návrhu architekta Richarda Podzemného, nyní provádí pracovníci firmy PRO URBAN. Společnost vyhrála letos v létě veřejnou zakázku, kterou Praha 6 vypsala.

Podle zástupců radnice je cílem to, aby měla budova po renovaci lepší tepelně technické vlastnosti a izolaci proti dešťové vodě. Do 14. prosince se mohou firmy hlásit do aktuálně vypsaného tendru na zpracování projektové dokumentace pro rekonstrukci rozvodů vzduchotechniky, chlazení a vytápění v domě.

Střecha Skleněného paláce bude průchozí, aby ji lidé mohli využívat k relaxaci. Podobně tomu bylo před zhruba 80 lety po dokončení výstavby funkcionalistické budovy. Tehdy byla podle informací na webu radnice na vrcholu stavby například opalovací terasa s lehátky a bar.

Dům lichoběžníkového půdorysu navrhl architekt Podzemný pro Zemskou banku. Od roku 1958 je objekt kulturní památkou. Na šestipatrovou budovu navazují dvě nižší křídla budovy, která směřují do ulic Československé armády a Terronská. V budově jsou nyní obchodní prostory, byty a obřadní síň Prahy 6.

Praha 6 je jednou z největších pražských městských částí. Rozkládá se na ploše 4156 hektarů, žije tu přes 100.000 lidí. Zahrnuje katastrální území Břevnov, Dejvice, Liboc, Ruzyně, Střešovice, Veleslavín, Vokovice, část Bubenče a Hradčan. Radnici šesté městské části vede starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Koalici tu vytvořily TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN. V opozici jsou Piráti, ANO a Zelení.

Reklama

Související témata:

Doporučované