Hlavní obsah

Práci vědců si mohou středoškoláci vyzkoušet na Týdnu vědy na Jaderce

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Středoškolačky a středoškoláci se zájmem o matematiku, chemii, fyziku či informatiku si od neděle budou moct vyzkoušet práci vědců na Týdnu vědy na Jaderce.

Článek

Akci organizuje Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), konat se bude podvaadvacáté a potrvá do pátku 24. června. Škola tak chce podpořit milovníky vědy, kteří uvažují o studiu technických a přírodovědných oborů. Poslední dva ročníky zrušila kvůli epidemii covidu-19. ČTK o tom informovala mluvčí ČVUT Kateřina Veselá.

Akce pro asi 180 vybraných středoškoláků navazuje na tradici Fyzikálního týdne, který se konal v letech 1999 až 2009. Registrované účastníky čeká program přednášek a exkurzí. Seznámí se mimo jiné s tím, jak se ovládá štěpná reakce v jaderném reaktoru, vyzkouší si zažehnutí termojaderné fúze či práci s lasery. Kromě toho budou mít za úkol vypracovat samostatný miniprojekt na odborné téma a prezentovat ho na závěrečné studentské minikonferenci.

„Týden vědy na Jaderce dává středoškolákům nejen možnost dozvědět se něco nového a zapojit se do vědeckého projektu, ale současně poznají naši fakultu, vyučující i stávající studenty, kteří se na Týdnu vědy na Jaderce podílejí,“ uvedl za pořadatele Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI. Do akce se podle něj zapojuje víc než sto vyučujících i studentů z ČVUT.

Podle organizátorů se na Týden vědy na Jaderce hlásí zájemci z Česka i Slovenska. Většina jich bude od neděle ubytovaná na kolejích. Poplatek za účast je vyjde na 500 korun, celková cena včetně ubytování na koleji, obědů a snídaní nepřevyšuje 2500 korun, uvedl zástupce fyzikálně inženýrské fakulty Jan Kadeřábek. Maximální počet účastníků omezuje kapacita největší přednáškové auly, kam se vejde 180 lidí, uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované