Hlavní obsah

Praha 14 dokončila opravu svého sídla v ulici bratří Venclíků

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Radnice Prahy 14 dokončila rekonstrukci svého sídla ve dvou panelových domech v ulici bratří Venclíků.

Článek

„Budovy mají novou fasádu, okna, rozvody nebo vzduchotechniku. Snížena byla energetická náročnost budov,“ sdělila místostarostka Irena Kolmanová. Oprava, která vyšla na asi 150 milionů korun, začala loni v květnu a úředníci museli pracovat na dočasných pracovištích. Praha 14 se rozkládá na východním okraji metropole.

„Vedle zvýšení komfortu pro návštěvníky a zaměstnance bylo hlavním cílem snížit energetickou náročnost budov, a to nejen s ohledem na životní prostředí. Třeba na potřebu snížit emise skleníkových plynů, ale i na úsporu nákladů. Díky rekonstrukci se energetická náročnost budov sníží téměř na polovinu,“ uvedla Kolmanová.

Při modernizaci byla udělána nová fasáda, okna, elektrické rozvody, osvětlení, vybudováno bylo efektivnější vytápění a zásobníky na svod dešťové vody, kterou bude radnice využívat například na zalévání. Uvnitř budovy pak vzniklo tzv. inteligentní ovládání vzduchotechniky, klimatizace, osvětlení a vytápění. „Ve většině prostor chyběla klimatizace, což bylo v horkých letních dnech nepříjemné návštěvníkům i zaměstnancům,“ uvedla Kolmanová.

Práce na vylepšení budov podle místostarostky nekončí a úpravy se přesunou do vnitřních prostor. Radnice vymaluje tam, kde k tomu dosud nedošlo, dokoupí nábytek a dokončí navigační systém. „Tyto práce budeme realizovat postupně, mimo jiné i v závislosti na tom, jak se nám na ně podaří zajistit financování,“ dodala Kolmanová.

Praha 14 je na severovýchodním okraji hlavního města a zahrnuje Černý Most, Kyje, Hostavice a část Hloubětína. Jako správní obvod zahrnuje i Dolní Počernice. Městská část má přes 46.000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované