Hlavní obsah

Praha 15 schválila dohodu ohledně obchodního centra v Hostivaři

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 15 uzavře dohodu s firmou Property Taškent, která vlastní obchodní centrum Taškent na sídlišti Hornoměcholupská a plánuje na jeho místě postavit nové centrum s bytovou nástavbou.

Článek

Zastupitelé městské části schválili smlouvu o společném postupu, na základě které se investor zaváže například vybudovat parkovací místa nebo přispět radnici na stavbu školky a denního stacionáře pro seniory. Dohodu kritizovalo opoziční uskupení Patnáctka náš domov, podle které by se na sídlišti neměly stavět další byty.

Stávající obchodní centrum je pole schváleného dokumentu ve špatném stavu, chybí mu bezbariérový přístup a nabídka služeb nevyhovuje požadavkům veřejnosti. Kromě supermarketu a pošty se v něm nachází i například kasino. „Záměrem investora je vybudovat plnohodnotnou veřejnou vybavenost, sloužící pro místní obyvatele ve dvou nadzemních podlažích s adekvátním parkingem v podzemním podlaží a dále bytové jednotky v dalších sedmi až deseti podlažích,“ stojí v materiálu.

Radní městské části již v minulosti schválili memorandum s firmou, dnes schválená smlouva na něj navazuje. Městská část v ní souhlasí s tím, aby firma využila její pozemek, na kterém má vzniknout piazzeta s bezbariérovým přístupem do nového centra. Na její vybudování firma přispěje nejméně milion korun. Další tři miliony korun pak má investor dát na záměr radnice postavit ve stejné lokalitě mateřskou školu a denní stacionář.

K tomuto projektu firma podle smlouvy ještě radnici daruje pozemek o ploše 60 metrů čtverečních určený pro parkování. V podzemních garážích nového centra pak má být 80 z celkem 136 parkovacích míst v nočních hodinách vyhrazeno pro místní obyvatele. Investor podle místostarosty Michala Fischera (ODS) také souhlasil se zachováním klíčových služeb, jako je supermarket nebo pošta.

Dohodu kritizovali zastupitelé uskupení Patnáctka náš domov. Zastupitel Marcel Pencák řekl, že sídliště bylo postaveno s určitým konceptem a není vhodné ho zahušťovat stavbou dalších bytů, což zkomplikuje například dopravu. „Vy jste prostě přistoupili na to, co chce developer,“ řekl směrem k vedení radnice. Podle Fischera investor akceptoval požadavky městské části a přestavba nevyhovujícího centra bude přínosem i pro místní obyvatele.

Vládnoucí koalici tvoří zástupci stran ANO, ODS a TOP 09, kteří mají 19 mandátů v 31členném zastupitelstvu. V opozici skončil vítěz komunálních voleb, konaných v roce 2018, uskupení Patnáctka náš domov, složené z kandidátů z KDU-ČSL, Strany zelených, Pirátů a nezávislých. V Praze 15, která je na jihovýchodě hlavního města, žije zhruba 33 840 obyvatel a tvoří ji dvě katastrální území - Hostivař a Horní Měcholupy.

Reklama

Doporučované