Hlavní obsah

Praha 4 nesouhlasí s postupem magistrátu ohledně věžáku na Budějovické

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení radnice Prahy 4 se ohradilo proti rozhodnutí magistrátu, který nařídil místnímu stavebnímu úřadu vydat rozhodnutí o umístění stavby týkající se plánovaného věžáku na rohu ulic Vyskočilova a Budějovická.

Článek

Radnice se stavbou dlouhodobě nesouhlasí a navíc je v rozporu s územním plánem. Magistrát se výtce brání, podle mluvčího Víta Hofmana šlo pouze o procesní krok k odstranění nečinnosti stavebního úřadu a magistrát neposuzoval samotnou podstatu, jakou je oprávněnost stavby.

Podle Prahy 4 je budova AC Budějovická plánovaná developerem Opal Real předimenzovaná, zhorší kvalitu života a dopravní situaci. Proti stavbě až 72 metrů vysokého domu už dříve sepsali petici místní obyvatelé a radnice vydala několik nesouhlasných stanovisek.

„Od roku 2014 říkáme ne a magistrát s námi souhlasil. Co se stalo, že změnil stanovisko? Rozpor s územním plánem potvrzují znalecké posudky, které jsme magistrátu poskytli v rámci odvolacího řízení. Jsem velmi rozhořčen rozhodnutím odvolacího orgánu, který se zřejmě závěry posudků vůbec nezabýval, a naopak posoudil všechny odvolací námitky investora stavby jako důvodné,“ uvedl radní Patrik Opa (ODS).

Odbor stavebního řádu pražského magistrátu v posledních dvou letech dvakrát zrušil rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 4, který žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby zamítl. V posledním rozhodnutí z 25. listopadu 2021 nazvaném Příkaz – opatření proti nečinnosti označil magistrát postup stavebního úřadu Prahy 4 za obstrukční a přikázal mu, aby řízení dokončil do 15. prosince 2021 vydáním rozhodnutí. „Je to zvláštní, magistrátní úředníci nutí stavební úřad Prahy 4 vydat rozhodnutí o umístění stavby, o jejíž negativních dopadech na obyvatele není sporu,“ dodal Opa.

Magistrát s výtkou radnice nesouhlasí. „Jednalo se o procesní krok k odstranění nečinnosti stavebního úřadu. Magistrát nikterak neposuzoval samotnou podstatu jakou je oprávněnost stavby, ale příkazem jsme pouze odstranili nečinnost stavebního úřadu,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nový dům AC Budějovická má mít pravidelný, téměř čtvercový půdorys s mírně zkoseným rohem rovnoběžně s Vyskočilovou ulicí. Vysoký má být až 72 metrů s 19 nadzemními a pěti podzemními podlažími se 70 garážovými stáními. Věžák má nabídnout až 12.000 metrů čtverečních kanceláří.

Proti stavbě se postavili před zhruba pěti lety místní obyvatelé, kteří sepsali petici, pod kterou se podepsaly asi dvě tisícovky lidí. Podle petentů přitáhne budova do Krče stovky automobilů, čímž se zhorší životní prostředí a zvýší hluk.

Reklama

Doporučované