Hlavní obsah

Praha 5 změnila pravidla pro příspěvky developerů, mají platit více

Foto: UDI Group

Smíchov.

Reklama

Praha 5 změnila pravidla pro spolupráci s developery, na základě kterých firmy dobrovolně přispívají městské části na budování infrastruktury.

Článek

Příspěvky se zvedly o 40 procent na 1400 korun za metr čtvereční u projektů, které vyžadují změnu územního plánu, a 700 korun u ostatních. Město připravuje podobná pravidla s ještě vyšší sazbou, zastupitelstvo dnes na návrh opozice pověřilo radu, aby po jejich schválení připravila novou aktualizaci kopírující celoměstské parametry.

„Nová výstavba vyvolává další investice městské části do infrastruktury, zejména do škol, kde v poslední době došlo k významnému navýšení cen stavebních prací,“ uvedl radní městské části Zdeněk Doležal. Dodal, že aktualizace je nutná i kvůli některým nejasným formulacím v původních pravidlech, které komplikují vyjednávání s developery. Původní pravidla Praha 5 schválila v dubnu 2018.

Úpravu pravidel před schválením těch, které na celopražské úrovni připravuje magistrát, kritizovali někteří opoziční zastupitelé. „Materiál, který před námi je, nebyl projednán na výborech městské části a současné nemístně předbíhá materiál zveřejněný hlavním městem Prahou už v březnu tohoto roku, který je těsně před schválením,“ řekl Adam Rut.

Jeho stranický kolega Milan Kryl dodal, že město po jednání s developery dosáhlo konsenzu na vyšších příspěvcích, než jaké požaduje městská část. Podle celopražských pravidel podle něj budou firmy přispívat za projekty s nutnou změnou územního plánu 2300 korun, u ostatních pak 700 korun. „Návrh uvádí sazby nižší, než navrhují sami developeři,“ řekl a dodal, že pravidla by měla být v celé metropoli stejná.

Doležal k tomu řekl, že aktualizace je potřebná nyní. Souhlasil nicméně s doplněním, které navrhl Kryl a podle kterého do 60 dní po schválení celoměstských pravidel vedením Prahy městská část předloží další aktualizaci kopírující městská pravidla. Schválen naopak nebyl Rutův návrh, aby byla do dokumentu přidána nějaká forma motivace developerů stavět domy s nízkou energetickou náročností a dalšími parametry reagujícími na změny klimatu.

Zastupitelé dnes také schválili podporu změny územního plánu pro projekt na místě bývalých Radlických mlékáren, kde plánuje firma Smíchov Real Estate stavět. Radnice se již podle Doležala v souladu s pravidly dohodla s investorem na finančním příspěvku.

Městská část nemůže investory do podobných příspěvků ze zákona nutit, uzavření dohody tedy předpokládá ochotu z obou stran. Řada podobných smluv už nicméně existuje a investoři se často nebrání spolufinancovat veřejnou vybavenost u svých projektů. Podle webových stránek Prahy 5 již městská část uzavřela téměř tři desítky podobných dohod. Ty mají nejprve podobu memoranda, na které následně naváže smlouva mezi radnicí a daným developerem. Městská část se v dohodách zavazuje, že při splnění předem daných podmínek ze strany investora nebude při přípravě a povolování stavby uplatňovat námitky a další právní nástroje, které by mohly projekt zkomplikovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované