Hlavní obsah

Praha 9 chce změnu územního plánu pro park Přátelství a další lokality

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Pozemky na pražském Střížkově, o které se rozšiřuje park Přátelství, a některé pozemky mezi bytovými bloky v Praze 9 by se mohly z nynějších stavebních pozemků změnit na nestavební zelenou plochu.

Článek

O provedení změn územního plánu v deseti vybraných lokalitách na území deváté městské části žádá Praha 9 metropoli, která změny územního plánu schvaluje. Žádosti dnes jednomyslně na svém zasedání schválilo zastupitelstvo Prahy 9.

„Cílem změn je vymezení parkových a rekreačních ploch,“ řekl starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). „Žádáme podle současně platného územního plánu o převedení statutu těchto pozemků ze stavebních na nestavební. Místní obyvatelé by tak získali pojistku, že ani v budoucnu nebudou tyto plochy zastavěny,“ uvedl Portlík.

Na nestavební plochu by se tak mohly změnit pozemky o výměře 2,7 hektaru u stanice metra Střížkov. Na ploše mezi ulicemi Vysočanská, Jablonecká, Jiřetínská a Lovosická nyní radnice rozšiřuje park Přátelství. Pozemky, které jsou v majetku Prahy 9 asi čtyři roky, jsou podle vedení městské části stále v územním plánu stavební plochou.

Další žádosti Prahy 9 o změnu územního plánu a převedení stavebních ploch na nestavební se týkají ploch mezi bytovými domy v ulicích Šluknovská, Varnsdorfská, Českolipská, Bílinská a dalších. Radnicí navržené změny by podle místostarosty Jana Jarolíma (ODS) měly zabránit dalšímu zahušťování sídliště na Proseku.

Prahu 9, ve které žije zhruba 56.000 obyvatel, tvoří celé katastrální území Proseku a části katastrálních území Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic. Po volbách sestavily v městské části koalici ODS a klub TOP 09 a STAN, dohromady mají v třiatřicetičlenném zastupitelstvu 23 mandátů. V opozici skončili Piráti a ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované