Hlavní obsah

Praha má nový sklad, využívá ho k potravinové pomoci uprchlíkům

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Reklama

Příspěvková organizace pražského magistrátu Správa služeb hlavního města Prahy má nový sklad za 74,4 milionu korun, který nyní používá k uskladnění potravinové pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny.

Článek

Po skončení uprchlické krize bude sloužit zejména ke skladování zásob pro protipovodňovou ochranu. Správa služeb hlavního města Prahy (SSHMP) dosud jako sklad využívala nedaleké bývalé garáže, kde jsou nyní stále uloženy zásoby, které se v budoucnu přesunou do nové budovy se 750 metry čtverečních skladové plochy. Ta zatím slouží jako centrální sklad pro rozvoz potravin do asistenčního centra pro uprchlíky v Kongresovém centru, ubytovacích zařízení a na další místa.

„Máme tady možná několik stovek tun potravin,“ řekl ředitel SSHMP Tomáš Stařecký. Jeho provozní náměstek Libor Kousal dodal, že denně se ze skladu v areálu správy služeb na Kundratce rozveze až deset tun pomoci. Kromě potravin jde o hygienické potřeby. Ve skladu pracují zaměstnanci na směny od 8:00 do 20:00, mimo tyto hodiny jsou zajištěny pohotovosti na telefonu a dodávky tak mohu fungovat nonstop.

Městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) také pořídila velkokapacitní kontejner pro skladování potravin, který se nachází vedle nového skladu. Místopředseda představenstva firmy Tomáš Novotný dnes řekl, že kontejner byl dovezen z Nizozemska a vejde se do něj 33 palet potravin s kratší trvanlivostí. Může sloužit i pro další účely, například skladování vakcíny proti covidu-19.

Nový sklad funguje několik týdnů, v budoucnu do něj organizace naskladní běžné zásoby, které musí mít k dispozici pro případ povodní. Projekční práce na nové budově začaly v roce 2016, stavby byla dokončena loni na konci listopadu a zkolaudována začátkem letošního roku.

SSHMP dokončuje i další budovu za zhruba 60 milionů korun ve svém areálu v Dubči. „V současné době tam provádíme výstavbu administrativní budovy, která bude zároveň sloužit jako zázemí pro zaměstnance a zároveň jako školicí středisko zaměstnanců a různých složek, které se účastní protipovodňových opatření,“ řekl Kousal. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) dodal, že budova by se měla kolaudovat v řádu týdnů.

SSHMP v metropoli slouží jako podpůrná organizace pro integrovaný záchranný systém a krizové řízení. Spravuje většinu pevných i mobilních protipovodňových zábran a stará se o kryty civilní obrany. Kromě toho také zajišťuje odtahy vozidel a provozuje odstavná parkoviště. Správa služeb se angažovala i v řešení epidemie covidu-19. Rozvážela se odtud dezinfekce, antigenní testy, roušky a respirátory.

Reklama

Doporučované