Hlavní obsah

Praha nechá na Černém Mostě vystavět za 113 milionů korun dvojici bytových domů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát nechá na Černém Mostě vystavět dvojici bytových domů. Jde o čtyřpodlažní budovy s podzemními garážemi, kdy je v obou objektech navrženo 28 bytů.

Článek

Náklady stavby jsou zhruba 113 milionů korun. Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2022 a 2023. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Domy pro město postaví společnost Trigema Building. Hlavní město se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů a vysokými cenami.

Na Černém Mostě vyrostou dva domy se čtyřmi nadzemními a jedním podzemním podlažím s garážemi. Obě budovy jsou rozměrově totožné a jejich půdorys bude 18,5 krát 18,6 metru. „V obou objektech je navrženo 28 bytů s celkovou plochou 1751,86 metru čtverečních, z toho jsou dva byty zvláštního určení pro tělesně postižené,“ píše se v dokumentu. V domech vznikne 14 bytů charakteru 2+kk a stejný počet bytů o velikost 3+kk.

V domech najde bydlení zhruba 84 lidí. Součástí stavby je vybudování příjezdových cest včetně parkovacích stání pro návštěvníky. V suterénu budou garáže. V nadzemní části bude kromě bytů také prostor pro výměníkovou stanici, kolárny a sušárny. Ploché střechy budou takzvaně zelené a osázené rostlinami. Do prvního patra se pak budou po fasádě pnout rostliny.

Magistrát má rovněž připravený projekt městem podporovaného družstevního bydlení, kdy by měly u Radlické ulice v Praze 5 vzniknout dva bloky domů s až 266 byty. Zastupitelé budou záměr schvalovat na květnovém zasedání a v případě schválení projektu magistrát vybere stavebního partnera, který by na městských pozemcích projekt postavil. Projekt má sloužit k podpoře lidí, kteří nedosáhnou na podporované městské nájemní bydlení, ale zároveň nejsou schopni získat nebo zaplatit hypotéku. Třetina bytů zároveň připadne městu, které je využije pro nájemní bydlení.

Reklama

Doporučované